Camioane militare, drone și echipament pentru apărarea cibernetică: Pe ce vor fi cheltuite cele 40 mil. euro, oferite de UE

Cele 40 de milioane de euro acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova vor fi cheltuite pentru modernizarea Armatei Naționale și nu pentru militarizarea țării. Declarațiile au fost făcute de secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, într-un interviu pentru Zona de securitate. Oficialul a mai precizat că UE va procura echipamentul și ulterior îl va livra R. Moldova, apoi va verifica unde și cum a fost instalat/operaționalizat.

Foto:

„Pe ce ne axăm?

- Primul domeniu este schimbul platformelor de mobilitate – avem în dotare mașinile blindate TAB, care sunt pe o platformă pe 8 roți, noi avem pe șenile, ele sunt foarte grele, consumă mult combustibil, nu sunt atât de rapide și sunt costisitoare în deservire. Noi am cerut să trecem la trecem la platforme de mobilitate de tip IVECO sau HAMWE. UE va procura bazându-se pe tender, care companie va da un preț mai bun.

- Al doilea domeniu este capabilitatea unui batalion de logistică – camioane, foarte mult echipament care acordă asistență logistică pentru armată și pentru operațiuni de susținere a autorităților civile

Al treilea lot va fi procurat pentru apărarea cibernetică – la nivelul armatei naționale trebuie să fie modernizat

Următoarea capabilitateva fi pentru comunicare și control de comandă – trebuie să trecem la interoperabilitatea comunicării, cu toate structurile din sector

- Ultima operabilitate discutată ține de supravegherea spațiului operațional (drone) - cu regret, Armata Națională nu are drone suficiente sofisticate și acesta este un paradox. Avem nevoie de drone ca să vedem spațiul operațional, pentru a face anumite concluzii.

Acestea sunt domeniile, sunt mai multe necesități, dar noi mergem treptat, cunoaștem că există și criză, și aspecte sociale”, a punctat Valeriu Mija.

„UE va procura echipamentul și ulterior îl va livra R. Moldova, tot UE va verifica unde și cum a fost instalat/operaționalizat”, a mai precizat secretarul de stat al Ministerului Apărării.




Pub