Loteria i-a adus statului dividende de 52,5 milioane lei

01 Aug. 2022, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Aug. 2022, 12:22 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2021, profitul net al societăţii pe acţiuni Loteria Națională a Moldovei a constituit circa 105 milioane lei, în timp ce în 2020 întreprinderea înregistra pierderi de 10,4 milioane lei, scrie mold-street.com.

Acesta este cel mai mare profit înregistrat de Loteria Națională a Moldovei (LNM) şi s-a datorat activităţilor de loterie și pariuri sportive şi blocării site-urilor de gambling de peste hotare.
Dividende şi alte taxe la buget

Potrivit deciziei Agenției Proprietății Publice (APP), care reprezintă statul în calitate de unic fondator al SA Loteria Națională a Moldovei, din acest profit s-au achitat dividende în valoare 50%.

Astfel, în bugetul public național au fost transferate 52,52 milioane lei în calitate de dividende. Totodată LNM susţine că în calitate de impozit pe venit a fost achitată suma de 15 milioane lei, iar sub formă de alte impozite și taxe în bugetul public național au fost achitate 64,5 milioane lei.

Potrivit Loteriei, 30% din venitul net va fi direcționat spre dezvoltarea întreprinderii, iar 5% pentru formarea capitalului de rezervă.

Totodată, Adunarea Generală a Acționarilor a LNM a aprobat propunerea majorării capitalului social al Societății de la 100 lei per acțiune la 240 lei per acțiune. Astfel, capitalul social al Loteriei Naționale a Moldovei a crescut de la 250.000 lei la 600.000 lei.

Monopol al statului

Menționăm că Loteria Națională a Moldovei este monopolul oficial de stat, având autorizația necesară pentru organizarea de activități în domeniul loteriei și a jocurilor de noroc.

Din primăvara 2018, Loteria Națională are încheiate două parteneriate publice-private pentru jocurile de noroc. Cel mai vizibil parteneriat „pentru sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile sportive” a fost semnat pe 23 aprilie 2018 cu NGM SPC Limited din Dubai şi realizat de NGM Company SRL, o companie pe care firma din Dubai o fondase în Republica Moldova cu 11 zile mai devreme.

Amintim că Parlamentul, la iniţiativa lui Dumitru Alaiba, cu voturile deputaților PAS a adoptat un proiect de lege ce a interzis, de la 1 ianuarie 2022, sub orice formă publicitatea tuturor tipurilor de jocuri de noroc, pariurilor sportive și loteriilor de orice fel.

Economistul Stas Madan, de la Centrul Expert-Grup, a calificat această lege „drept veritabil act de miopie politică a guvernării”.

Potrivit economistului, proiectul dat (supranumit şi Legea Alaiba) este unul care are impact asupra reglementării activității de întreprinzător și Analiza Impactului de Reglementare (AIR) este absolut necesară. Dar ea nu a fost realizată.

Totodată, Madan susţine că există hotărâri ale Curții Europene de Justiție, în care este specificat foarte clar: „În contextul politicii de „expansiune controlată”, operatorilor ar trebui să li se permită să își extindă jocurile de noroc, să facă publicitate la o anumită scară și să utilizeze diferite tipuri de canale de distribuție, pentru a concura împotriva operatorilor ilegali. Aceasta este pentru a putea oferi o alternativă fiabilă la jocurile de noroc ilegale”.

Se estimează că, urmare a  acestor modificări, în legislaţie, propuse de Alaiba, în 2022 Loteria Națională a Moldovei nu va mai avea un asemenea profit, iar încasările la bugetul de stat vor scădea semnificativ.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 20:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 20:28 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz urmează să solicite o reducere a tarifului pentru gazul natural, conform anunțului făcut de directorul companiei, Vadim Ceban, cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Cererea va fi depusă mâine, pe data de 26 aprilie, la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în speranța de a aduce un beneficiu semnificativ consumatorilor finali. Cu toate acestea, Ceban nu a oferit detalii precise în legătură cu mărimea estimată a reducerii tarifului.

În data de 23 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari declara că prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, în luna mai.

Tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, potrivit deciziei ANRE aprobată în cadrul ședinței de astăzi, 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău