Explodează mămăliga! Prețul porumbului a depășit prețul grâului

01 Aug. 2022, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Aug. 2022, 16:00 // Actual //  Lupu Eduard

Prețul porumbului este mai mare decât prețul grâului. Prășitoarea de primăvară devine o marfă tot mai căutată pe fondul prognozelor în scădere pentru producțiile de porumb ale marilor producători din UE: Franța, România și Italia, țări puternic afectate de secetă.

Recolta europeană de porumb va fi probabil foarte scăzută. Arșița și seceta au afectat culturile de porumb din multe regiuni și au redus drastic potențialul de producție. Situația se reflectă în prețurile porumbului MATIF de pe piața futures, care sunt de 352,25 de euro pe tonă la începutul lunii august, cu aproximativ 10 euro mai mari decât la grâu, notează agrointel.ro.

Noua recoltă de porumb (noiembrie) este comercializatăpe Bursa de la Paris în prezent la 323 de euro pe tonă. Pe piața spot germană, porumbul de cereale din portul de import Brake a costat recent 336 euro pe tonă pentru vechea recoltă, iar prețul cerut pentru noua recoltă în toamna anului viitor a fost de 340 de euro pe tonă.

La fel ca și alte prețuri la cereale, prețurile la porumb rămân foarte volatile, influențate masiv de evenimente și de dificultățile continue în implementarea acordului de export în Ucraina.

Comisia UE estimează importurile europene de porumb din țări terțe pentru noul sezon la 16,5 milioane de tone – după ce Comisia a redus semnificativ previziunile de recoltă la începutul lunii pe baza estimărilor regionale de recoltă.

Recolta de porumb din UE-27 este acum prognozată la 65,8 milioane de tone, în creștere față de 71,7 milioane de tone din prognoza din iunie și 72,7 milioane de tone anul trecut.

Contextul reducerii drastice a recoltei este cauzat de seceta și valul de căldură din Europa și pagubele masive aduse porumbului. Institutul european Marte și-a redus prognoza pentru producția de porumb cu 8%, până la 7,25 t/ha, comparativ cu o medie de 7,87 t/ha în ultimii cinci ani.

Și în Franța, valul de căldură de la jumătatea lunii iulie și lipsa precipitațiilor au avut consecințe. FranceAgriMer și-a redus, de asemenea, scorul de porumb „de bun la foarte bun” cu opt puncte, la 75%, o scădere de cincisprezece puncte față de 2021.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău