Prima navă cu cereale ucrainene a plecat, în această dimineață, din portul Odesa. Cele mai importante evenimente din a 159-a zi de război

Război
Foto: Telegram/Volodâmâr Zelenski

Astăzi este a 159-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Prima navă cu cereale ucrainene a plecat, în această dimineață, din portul Odesa spre Liban. Este primul transport de la declanșarea războiului de către Rusia, iar la bordul navei se află 26 000 de tone de porumb, relatează The Guardian.

🟣 Armata rusă a bombardat în această dimineață orașul Harkiv. În urma urma bombardamentului, două persoane au fost rănite.

🟣 De la începutul războiului, soldații ucraineni au eliberat 46 de locuințe din regiunea Herson. Despre acest lucru a anunțat șeful interimar al Administrației Militare Regionale Herson, Dmâtro Butri.

🟣 În Ucraina a fost lansată o platformă de căutare a „Copiilor Războiului” care au dispărut. Platforma va ajuta părinții și autoritățile să colecteze informații despre copiii care au suferit în timpul războiului, care au dispărut sau care au fost deportați în Rusia.

🟣 Noaptea trecută, regiunea Nicolaev a fost bombardată fiind rănite trei persoane, potrivit șefului administrației militare regionale, Vitali Kim.

🟣 De la începutul războiului declanșat în Ucraina, armata rusă ar fi pierdut peste 41 000 de persoane. Totodată, potrivit autorităților de la Kiev, printre pierderile suferite de ruși se numără 1 768 de tancuri, 4 011 mașini blindate de luptă și 932 de sisteme de artilerie.

Sursă foto: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente