‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețurile cerealelor au crescut la nivel mondial. Caniculă în SUA și Europa

Prețurile cerealelor au crescut la nivel mondial. Caniculă în SUA și Europa

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prețurile grâului continuă să crească în Europa, dar și SUA. Declanșatorul este viitorul val de căldură așteptat în SUA, pe când o bună parte din țările din Europa deja sunt afectate de secetă.

Analiștii se tem de pierderi severe de randament – în special pentru soia și porumb – dar și pentru grâul de primăvară. Pe piața europeană pentru contractele futures, prețurile grâului pentru primul contract din septembrie în tranzacționare continuă vineri, 29 iulie, au crescut cu 7 euro, până la 348 de euro pe tonă.

Pentru cel din decembrie a crescut cu 7,25 euro, până la 334 EUR pe tonă.

Cotații grâu Euronext 1 august:

Prețurile europene pentru porumb la începutul lunii august rămân neschimbate la 352 de euro pe tonă (încă peste prețul la grâu). Între timp, prețurile pentru noua recoltă de porumb (noiembrie) au crescut vineri cu 6 euro, până la 323 euro pe tonă, în tranzacțiile în curs.

Cotații porumb Euronext 1 august:

‹ adv ›

În SUA, potrivit analiștilor agrarheute, lucrurile sunt mult mai serioase: soia a urcat cu 33 de cenți – la 1.642 de cenți un bushel. Prețul pentru porumb, fiind lider la acest capitol, a crescut cu 10 cenți, la 625 de cenți un bushel, iar prețurile grâului din Chicago au crescut cu 21 de cenți, până la 838 de cenți un bushel, pentru tranzacții în curs.

Estimările privind recolta de grâu din UE – în scădere

Comisia Europeană și-a redus previziunile de producție din cauza secetei într-o prognoză curentă de joi de la 125 milioane de tone la 123,9 milioane de tone.

Analiștii spun că alte corecții par posibile având în vedere rezultatele eterogene. Fermierii europeni au recoltat în 2021 130,1 milioane de tone de grâu.

‹ adv ›

Potrivit agritel, condițiile de vreme caldă și uscată afectează starea culturii de porumb în Franța și, de asemenea, în mai multe țări europene.

FranceAgriMer a anunțat astfel la sfârșitul săptămânii o reducere cu aproximativ -7 puncte a stării culturilor de porumb apreciate a fi în stare „bună spre excelentă”, prezentând acum 68%.

Comisia Europeană estimează ca exporturile să rămână la 36 de milioane de tone în acest an – comparativ cu 29 de milioane de tone sezonul trecut – pe fondul cererii globale în plină expansiune.

Asta înseamnă în teorie că piața internă europeană ar fi complet golită, stocurile se micșorează cu peste 3 milioane de tone, iar utilizarea grâului în hrana animalelor scade semnificativ – cu aproape 3 milioane de tone.

Pentru contractele pentru rapiță din august 2022 pe Euronext a fost generată vineri o gamă largă de variații, similare mișcărilor observate și la uleiul de palmier, soia și canola.

Prețurile pentru scadența din noiembrie 2022 au profitat de acest impuls pentru a reveni la cel mai înalt nivel timp din ultimele 3 săptămâni.

În SUA a fost înregistrată cea mai puternică creștere săptămânală a prețurilor din ultimii ani

Analiștii americani raportează că soia la Chicago a înregistrat cel mai mare câștig săptămânal din 2004. Motivul este prognoza pentru vremea caldă și uscată în Vestul Mijlociu american.

De asemenea, porumbul pare să fi înregistrat cel mai mare câștig săptămânal din ultimii șapte ani, în timp ce prețurile grâului, după două săptămâni de scăderi puternice, au încheiat săptămâna semnificativ mai mari.

În prezent, piața se concentrează în principal pe preocupările meteorologice din SUA, explică analiștii creșterea continuă a prețurilor.

Schimbări așteptate la exportul de grâu din Ucraina

Între timp, pe piața grâului, există încă o mare incertitudine cu privire la volumul eventualelor exporturi de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Pentru astăzi, potrivit agrobiznes.ro, a fost anunțată plecarea primei nave de grâu din Odesa. Operatorii vor fi foarte atenți la condiții pentru a asigura această încărcătură.

Această operațiune va face astfel posibilă testarea coridorului recent decis. Sunt multe întrebări legate de ieșirea ambarcațiunilor din porturile ucrainene blocate de la sfârșitul lunii februarie.

Anumite țări importatoare caută în continuare să-și asigure aprovizionarea, precum Algeria, care lansează în prezent o licitație pentru livrări extinse între sfârșitul lunii septembrie și jumătatea lunii octombrie.

Astăzi a fost anunțat că La Nikolaev, a fost împușcat proprietarul uneia dintre cele mai mari companii de cereale din Ucraina – Nibulon.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›