Ceasul lui Hitler s-a vândut cu 1,1 milioane de dolari într-o licitație controversată

31 Iul. 2022, 04:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Iul. 2022, 04:57 // Actual //  Lupu Eduard

Un ceas despre care se spune că ar fi aparținut liderului nazist Adolf Hitler a fost vândut pentru 1,1 milioane de dolari (900.000 de lire sterline) la o licitație din SUA.

Ceasul Huber, care a vândut unui ofertant anonim, are o svastică și inițialele AH gravate pe el. Liderii evrei au condamnat inițiativa casei de licitație Alexander Historical Auctions din Maryland.

Cu toate acestea, casa de licitații – care a vândut suveniruri naziste și în trecut – a declarat presei germane că scopul său este de a păstra istoria. În 2019, o pereche de chiloți aparținând soției lui Adolf Hitler, Eva Braun, s-a vândut la licitație pentru 3.700 de lire sterline. Chiloții de mătase roz brodați cu inițialele lui Braun provin dintr-o colecție privată europeană din Al Doilea Război Mondial și au fost vândute unui ofertant anonim din Marea Britanie care i-a cumpărat și cămașa de noapte din dantelă albă pentru 2.600 de lire sterline.

În aceeași licitație de la Humbert and Ellis Auctioneers din Towcester, o brățară oferită soției lui Hermann Goring, Emmy, a fost vândută pentru 1.850 de lire sterline.
Brățara placată cu aur, datată 1938, are un medalion central cu o svastică și se deschide pentru a dezvălui o poză a lui Hitler – al cărui confident era Goring.

Potrivit catalogul de produse, ceasul ar putea să fie un cadou pe care liderului fascist l-a primit, cu ocazia zilei de naștere, în anul în care a devenit cancelar al Germaniei, în 1933. Pe el sunt gravate trei date – ziua de naștere a lui Hitler, când a devenit cancelar german și când partidul nazist a câștigat alegerile.

Alte articole scoase la licitație au inclus o rochie care a aparținut soției lui Hitler, Eva Braun, poze cu autografe ale oficialilor naziști și o Steaua lui David din pânză galbenă imprimată cu cuvântul „Jude”, (evreu în germană).

Vorbind cu presa germană înainte de vânzare, Alexander Historical Auctions a spus că scopul său este păstrarea istoriei și că cele mai multe articole vândute sunt păstrate în colecții private sau donate muzeelor ​​Holocaustului.

„Fie că este o istorie bună sau rea, ea trebuie păstrată”, a declarat vicepreședintele Mindy Greenstein pentru Deutsche Welle. „Dacă distrugi istoria, nu există nicio dovadă că s-a întâmplat”.

Documentele furnizate de casa de licitații nu poat oferi dovada că Hitler a purtat cu adevărat ceasul. Dar o evaluare a unui specialist independent a concluzionat că „cel mai probabil“ îi aparține.

În ciuda faptului că ceasul a adus fost vândut cu peste 1 milion de dolari, suma este sub estimarea casei de licitații care se aștepta să primească între 2 și 4 milioane de dolari, scrie Deutsche Welle.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău