Exporturile ilegale de petrol rusesc către China au crescut în ultimele luni

31 Iul. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Iul. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit Vortexa, volumul de țiței rusesc mutat prin astfel de transferuri a atins 182.000 de barili pe zi în primele 18 zile ale lunii iulie, într-o creștere dramatică de la 44.000 de barili pe zi în iunie. Majoritatea petrolului se îndreaptă către China, a declarat compania de date pentru mărfuri.

Analiştii de la Vortexa au spus că navele au părăsit Rusia încărcate cu petrolul țării, îndreptându-se spre Atlantic și apoi descărcând încărcătura pe alte nave. Creșterea transferurilor face parte dintr-o creștere generală pe piețele petroliere globale, după invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au făcut companiile din economia internațională să fie precaute și să facă față produselor țării. SUA și Marea Britanie au interzis importul de petrol rusesc, în timp ce Uniunea Europeană intenționează să-l elimine rapid. Ca urmare a sancțiunilor și „auto-sancționării” companiilor europene, Rusia și-a redirecționat exporturile de țiței către Asia. În special, India și China achiziționează petrol rusesc, care se tranzacționează pe piețele internaționale.

Potrivit datelor Vortexa, existau patru transportatori încărcați cu țiței rusesc care se îndreptau spre Asia, care și-au preluat marfa de pe o altă navă din Atlantic. Lloyd’s List, un jurnal pentru industria de transport maritim, a declarat săptămâna aceasta că cinci nave chineze au fost în centrul recentelor transferuri de țiței rusești în Atlantic.

Doborâte de sancțiunile occidentale

Motivele Chinei pentru a prelua țițeiul rusesc prin transferuri sunt oarecum greu de înțeles, a spus David Wech, economist șef la Vortexa. „India ia cât de mult are nevoie, nu îi pasă”, a declarat acesta. El a spus că sancțiunile nu împiedică India sau China să cumpere țiței rusesc.

Companiile chineze ar putea dori să evite deteriorarea reputației, a sugerat el. Luna trecută, principalul consilier energetic al SUA a îndemnat India să-și limiteze achizițiile de petrol rusesc și să evite să-și afecteze poziția internațională.

Wech a spus că marile companii de stat din China nu sunt implicate în astfel de transferuri, care sunt în mare parte efectuate de companii mai mici, independent fondate. Vortexa a declarat că tancurile care transportau țiței iranian transportă din ce în ce mai mult petrol rusesc. De asemenea, a mai spus că Rusia, Iranul și Venezuela – toate țările care suferă din cauza sancțiunilor americane – concurează din ce în ce mai mult pentru a-și vinde petrolul către India și China, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 15:16 // Actual //  Lupu Eduard

Sergiu Cotelnic, fost șef al depoului de vagoane Chișinău și actual șef al depoului de locomotive, este în centrul unui scandal de proporții, incriminându-se  că ar fi pus pe roate o schemă de contrabandă cu țigări și că ar fi implicat în mod direct în facilitarea și coordonarea acestor activități ilegale, susțin surse din cadrul CFM, care au solicitat anonimatul.

„Pe vremea fostului director CFM, Oleg Tofilat, însoțitorii de vagoane implicați în cazurile de contrabandă erau concediați. Acest lucru se întâmpla în urma unor anchete de serviciu. Pe parcurs undeva la a treia anchetă a fost concediat șeful depoului de vagoane, Igor Sanin. La acea vreme, sfârșitul anului 2022, fostul director al CFM, Oleg Tofilat s-a autosesizat, și a dispus o ancheta de serviciu, iar Sergiu Cotelnic s-a ales cu mustrare aspră. Tot de atunci, angajările în toate filialele și la toate funcțiile erau avizate de către fostul director, după ce se trecea prin filtrul serviciului de securitate internă. ”, susține sursele BANI.MD.

Dacă la reangajare se constata că un candidat sau altul a fost protagonistul incidentelor cu contrabanda de țigări, atunci candidatura acestuia era respinsă.

Sursele BANI.MD spun că traficul ilicit de țigări s-ar face cu girul instituțiilor de control ale statului. „Au fost depistate mai multe cazuri de contrabandă cu țigări de vameșii din România, dar nu știu cum se făcea că prin Republica Moldova se trecea neobservat. După plecarea lui Oleg Tofilat, majoritatea însoțitorilor de vagoane, care au fost implicați în cazuri de contrabandă s-au reangajat”.

Contrabanda cu țigări de la CFM e incontrolabilă, în condițiile în care, chiar dacă la pornire trenul este verificat, pe drum, la orice stație țigările pot fi încărcate. Ba mai mult, cei care fac verificări pot deveni complici, ținând cont de salariile mici, dar și de frecvența achitărilor.

BANI.MD l-a contactat pe fostul director al CFM, Oleg Tofilat care a spus că pe vremea când era în fruntea companiei au existat 8-9 cazuri de contrabandă cu țigări. „Însoțitori de vagon implicați au fost concediați, însă, din câte cunosc, de când am plecat s-au reangajat câțiva”.

Redacția l-a contactat pe actualul director interimar al CFM, Serghei Tomșa. În anticamera dânsului ni s-a spus că e într-o ședință și să revenim mai târziu.  L-am sunat și pe Sergiu Cotelnic, însă până l-a publicarea materialului nu am putut obține o reacție de la acesta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău