image
Sursa foto: reuters.com

SUA și Japonia lansează un dialog economic; Vor coopera în domeniul semiconductorilor de ultimă generație

Statele Unite și Japonia, aliați de lungă durată, au lansat vineri un nou dialog economic la nivel înalt, cu scopul de a riposta împotriva Chinei și de a contracara perturbările provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Cele două țări au convenit să înființeze un nou centru comun de cercetare pentru semiconductori de ultimă generație în timpul așa-numitei reuniuni ministeriale economice „doi plus doi” de la Washington, a declarat ministrul japonez al Comerțului, Koichi Hagiuda.

Secretarul de stat american Antony Blinken, secretarul american pentru comerț Gina Raimondo, ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi și Hagiuda au discutat, de asemenea, despre energie și securitate alimentară, au declarat oficialii în cadrul unei conferințe de presă.

„În calitate de prima și a treia cea mai mare economie a lumii, este esențial să lucrăm împreună pentru a apăra ordinea economică bazată pe reguli, una în care toate țările pot participa, concura și prospera”, a declarat Blinken la sesiunea de deschidere.

Blinken a declarat că evenimentele mondiale recente, inclusiv COVID-19 și războiul din Ucraina, au arătat vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare critice, în timp ce un număr tot mai mare de țări se luptă cu povara datoriilor din cauza practicilor de creditare nesustenabile și netransparente.

„Practicile economice coercitive și de retorsiune ale Republicii Populare Chineze forțează țările să facă alegeri care le compromit securitatea, proprietatea intelectuală și independența economică”, a spus el, potrivit Aleph News.

Japonezul Hayashi a calificat invazia Rusiei în Ucraina drept o provocare serioasă la adresa ordinii internaționale și – într-o aparentă referire la China, deși nu a numit-o direct – s-a referit la încercările „de a folosi influența economică în mod nedrept și opacizat pentru a realiza… interese strategice și pentru a modifica ordinea internațională existentă”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: