(video) Să celebrăm prietenia! Cinci filme despre una dintre cele mai importante relații pe care le trăim

prietenie film
Foto: MUBI

Anual, pe 30 iulie se sărbătorește Ziua Internațională a Prieteniei. Aceasta ne oferă un prilej să ne oprim pentru o clipă și să simțin recunoștința pentru aceste relații care promovează și încurajează pacea, fericirea și unitatea.

Cu această ocazie, am decis să facem o mică listă de filme pentru orice gust, în care vei putea regăsi prietenia în formele sale cele mai frumoase, tandre și deosebite.

#1. Léon (1994)

Wallpaper Flare

Léon este un film thriller francez din 1994, regizat și scenarizat de Luc Besson, cu Jean Reno și Natalie Portman în rolurile principale.

Misteriosul Léon (Jean Reno) este cel mai bun killer din New York. Când vecinii săi de alături sunt uciși, Léon devine gardianul involuntar al singurei supraviețuitoare a familiei – Mathilda (Natalie Portman), în vârstă de 12 ani. Astfel începe povestea prieteniei, a influențării reciproce și a răzbunării.

#2. Frances Ha (2012)

MUBI

„Frances Ha” este un film american de comedie-dramă în alb-negru, realizat în 2012, regizat de Noah Baumbach și scris de Baumbach și Greta Gerwig.

„Suntem aceeași persoană cu păr diferit”, spune Frances Ha despre cea mai bună prietenă a sa Sophie. Ambele din New York, ambele în vârstă de douăzeci și ceva de ani, par a fi de nedespărțit la începutul filmulului. Evident, mai târziu viața ambelor prietene se transformă, la fel ca relația lor. Filmul este o poveste de dragoste dintre două prietene.

#3. Green Book (2018)

The Hotcorn

Green Book este un film dramatic biografic de comedie american din 2018, regizat de Peter Farrelly. Pelicula a fost apreciată la nivel mondial și a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun film și înfățișează prietenia înfloritoare dintre un pianist clasic de culoare și șoferul său italo-american în timp ce călătoresc în anii 1960 într-un turneu de concerte.

Green Book este despre relația dintre doi oameni din viața reală: Donald Shirley și Tony „Lip” Vallelonga.

#4. Thelma & Louise (1991)

Roger Erbert

Thelma și Louise este un film american din 1991, coprodus și regizat de Ridley Scott după scenariul scris de Callie Khouri. 

Thelma & Louise este un film considerat „reperul filmelor feministe”. A fost recunoscut în 2016 de Biblioteca Congresului Statelor Unite drept un film „important din punct de vedere cultural, istoric și estetic”. A strâns mai multe nominalizări, câștigând cel mai bun scenariu original atât la Premiile Oscar, cât și la Globul de Aur.

Povestea este despre două prietene – Thelma și Louise – care vor să ia o pauză din viața lor, așa că pleacă într-o evadare de weekend. Pe drum au întâlnit o serie de incidente care le-au dat viața peste cap.

#5. Girl, Interrupted (1999)

Plugged In

Girl, Interrupted este un film dramatic american din 1999, regizat de James Mangold, iar în rolurile principale sunt Winona Ryder, Angelina Jolie, Whoopi Goldberg, Brittany Murphy, Calea Duvall, Elisabeth Moss și Vanessa Redgrave. 

Girl, Interrupted se bazează pe povestea adevărată a Susannei Kaysen, care este internată într-o unitate de psihiatrie timp de 18 luni după o tentativă de sinucidere. Filmul a luat acasă o mulțime de premii, inclusiv pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru portretul Angelinei Jolie a antisocialei Lisa Rowe, care are tendințe sociopatice. Winona Ryder este și ea remarcabilă și face dreptate rolului bipolar al Susannei Kaysen.

Filmul este mai mult o dramă psihologică decât un film de bine, deoarece prezintă o serie de tipuri diferite de boli mintale și ce înseamnă să trăiești cu ele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente