Nemerenco e „satisfăcută” de ambulanțele, pe care le-a criticat atunci când era în opoziție: Cum își explică schimbarea de poziție

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că este „satisfăcută” de loturile de ambulanțele noi transmise CNAMUP, ce fac parte din lotul celor 168 de autosanitare procurate de la o firmă din Turcia, în cadrul unui proiect criticat dur atunci când era în opoziție pe motiv că echipamentul ar fi de proastă calitate, iar licitația – trucată. Aceasta a declarat în cadrul emisiunii Cutia Neagră că „au fost procese verbale unde s-a confirmat schimbarea absolut a tuturor echipamentelor la care Ministerul Sănătății a avut obiecții”.

Foto: UNIMEDIA

„S-au schimbat două lucruri de atunci. În primul rând a fost semnat acest contract, deci a fost pus pe roate, după ce eu am plecat. Doi - atunci când a mers Comisia din persoane competente de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în 2019, ei au fost în Turcia și au efectuat o evaluare a calității asamblării. Comisia a avut obiecții, este acest proces verbal la Ministerul Sănătății. A avut obiecții la anumite echipamente, precum că nu ar corespunde standarturilor, deci au o calitate mai joasă. S-a lucrat inclusiv după ce am plecat, echipa nouă care a venit la Ministerul Sănătății probabil au avut foarte multe întâlniri și discuții anume la calitatea asamblării ambulanțelor.

De asemenea aceste ambulanțe care au venit în țară au fost expuse acestei evaluări. Nu există absolut nicio obiecție, mai mult decât atât, documentele au fost transmise de cel care face multă gălăgie acum în spațiul public, au fost trimise la organele statutului, CNA, Procuratură, ei au efectuat investigații și au spus că totul a fost ok. Mai departe eu sunt obligată să pun în aplicare un contract de procurare, deci este un contract care a fost semnat. Au fost procese verbale unde s-a confirmat schimbarea absolut a tuturor echipamentelor la care Ministerul Sănătății a avut obiecții. Sunt satisfăcută de aceste loturi”, a declarat Nemerenco.

Șeful Direcției asistență medicală și socială a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, se arată indignat de faptul că Ministerul Sănătății a transmis CNAMUP, 30 de ambulanțe noi, ce fac parte din lotul celor 168 de autosanitare procurate de la o firmă din Turcia, în cadrul unui proiect finanțat în baza Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, proiect criticat dur de ministra Ala Nemerenco, anterior, pe motiv că echipamentul din unitățile de transport ar fi de proastă calitate, iar licitația – trucată. „Dna Ministru Ala Nemerenco, da – sistemul medical are nevoie de ambulanțe, dar nu prin scheme de corupție! Atunci, în 2019, cu toții v-am admirat! Acum ne-ați prostit... Explicați-ne de ce??? Dvs ați adus astăzi încă un lot din acele ambulanțe din Adana, Turcia, procurate prin licitația trucată organizată încă în 2018. Raportul Comisiei a fost făcut public în 2019”, a scris Boris Gîlca, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Parcul de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a fost reînnoit cu 30 de autosanitare, dotate cu echipamentele necesare pentru acordarea asistenței medicale de urgență populației. La eveniment a participat și ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Ambulanțele distribuite fac parte din lotul de 168 de autosanitare, procurate în cadrul unui proiect de modernizare a parcului auto al CNAMUP, finanțat în baza Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În primul său mandat de ministru, Ala Nemerenco insista pe rezilierea contractului cu firma turcă, pentru că ambulanțele ar fi de proastă calitate și la un preț prea mare pentru nivelul de dotare al acestora. Comisia a constatat că ambulanțele sunt „sub orice critică”, iar prețul stabilit între 60 și 79 de mii de euro pentru o unitate este prea mare, preciza Nemerenco.

În ianuarie 2020, prim-ministrul de atunci, Ion Chicu, a anunțat că a rămas valabil contractual semnat cu firma din Turcia și cele 168 de ambulanțe vor fi livrate în R. Moldova în următoarele patru-cinci luni.

În aprilie 2020, Ion Chicu, declara, cu referire la acuzațiile Alei Nemerenco: „Foarte vocală este o doamnă care în vara a condus sistemul medical, văd că știe tot cum trebuie de făcut. Deciziile acestei doamne practic au distrus și sistemul medical în ultima perioadă. Pe parcursul a 6 luni, practic nu s-a procurat echipament, pentru că se sabota iată de ce la sfârșitul lunii februarie am fost nevoit să o alung, ei sabotau intenționat, dacă stimata doamnă nu sabota procurarea 170 ambulanțe noi din creditul bancii Consiliului Europene de pe achiziții monitorizate de bancă aceasta europeană, avea să avem cu 160 de ambulanțe mai mult”.

În mai 2020, ministra Sănătății de atunci, Viorica Dumbrăveanu, anunța, într-un interviu pentru UNIMEDIA, că două dintre cele 168 de ambulanțe au fost livrate în Moldova și urmau să fie evaluate de către un grup de specialiști pentru a stabili dacă corespund cerințelor, iar ulterior să fie luată o decizie în privința executării contractului. Aceasta mai declara că licitația nu a fost trucată, așa cum se vehicula: „Eu am încheierea Procuraturii anticorupție cu privire la neinițierea unui dosar penal pe procedura de achiziții publice, în privința procurării acestor ambulanțe. În opinia organelor de drept, totul a fost în condițiile cadrului normativ și nu există elementele constitutive ale unei acțiuni pentru a iniția un dosar penal și în condițiile respective noi avem toată șansa să participăm într-o instanță de aritraj internațional cu un litigiu și în cazul dat să plătim unei părți contractante acel venit pe care l-a ratat ca rezultat al neexecutării al acestui contract”.

Întrucât pe 20 ianuarie 2020 a expirat termenul contractului, Viorica Dumbrăveanu a mai precizat că tot ianuarie, s-a coordonat și s-a încheiat un acord adițional de prelungire pentru încă un an a termenului.


Pub