ANSP confirmă decesul refugiatului din Ucraina de malarie: Avea 33 de ani și era marinar la Flota din Odessa

Agenția Națională pentru Sănătate Publică confirmă decesul refugiatului din Ucraina de malarie. Tânărul de 33 de ani, angajat la Flota Maritimă din Odessa în calitate de marinar, s-a aflat în Africa de Vest (regiune endemică pentru malarie) în perioada 21 februarie — 29 iunie. În rezultatul anchetării epidemiologice, s-a constatat că pe data de 29 iunie bolnavul a revenit în Republica Moldova, iar în perioada aflării în Africa nu a administrat tratament specific antimalaric.

Foto: UNIMEDIA

Primele semne clinice au apărut la data 12 iulie manifestate prin febră 38,0C, cefalee, dureri în gât, slăbiciuni generale. La 16 iulie starea bolnavului s-a agravat şi a fost internat cu diagnosticul „Pneumonie comunitară pe stânga, evoluţie medie”, cu febra 37,40 C, cefalee, vertij, slăbiciuni, inapetenţă, tuse. La data de 18 iulie pacientul a fost diagnosticat cu malarie tropică și în aceiași zi a decedat.

Republica Moldova, pe parcursul mai multor decenii, este o țară liberă de malarie autohtonă, toate cazurile de boală înregistrate au fost de import. Pe parcursul ultimilor ani (2019-2021), s-au înregistrat 7 cazuri de îmbolnăvire (2019-3 cazuri, 2020-2 cazuri, 2021-2 cazuri), toate fiind cu statut de import.

Malaria, boală provocată de plasmodiul malaric și transmisă prin mușcătura țânțarului Anopheles, care poate fi prevenită şi tratată, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății şi bunăstării oamenilor din întreaga lume.

Aşezarea geografică şi condiţiile climaterice (clima temperată, prezența țânțarilor din genul Anopheles, migrația persoanelor în zonele endemice) situează Republica Moldova în rândul ţărilor cu risc sporit pentru infectarea cu malarie.

Este important să rețineți că:

— Malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi;

— Dacă planificați călătoria spre o zonă endemică prin malarie, este necesară administrarea tratamentului profilactic;

— Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia;

— Boala poate fi prevenită şi tratată;

— În cazul suspectării primelor simptome ale bolii, precum frisoane, febră, dureri de cap la 10-15 zile de la sosirea într-o țară endemică, apelați imediat după asistența medicală urgentă.


Pub