Chișinăul tremură în fața Kremlinului! Războiul hibrid îl surclasează pe cel clasic. Gazul, super-arma lui Putin

29 Iul. 2022, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iul. 2022, 14:09 // Actual //  Lupu Eduard

Situația cu aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova devine tensionată, în condițiile în care prețul metanului la bursele internaționale a atins nivelul de 2000 USD pentru mia de metri cubi. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, într-o conferință de presă, a declarat că Federația Rusă folosește gazul drept armă în războiul hibrid împotriva celor care susțin Ucraina.

„Întreaga Europă își face griji dacă o să aibă suficiente resurse energetice la iarnă. Nu vreau să pornesc panică, dar noi o să avem suficient gaz. Prețul nu este ceva ce poate fi influențat de Republica Moldova”, a punctat Alaiba.

În opinia deputatului, Rusia pe lângă războiul clasic pe care în poartă în Ucraina a pornit un război împotriva celor care condamnă agresiunea rusă.

„Vedem cum bursele o iau razna. Motivele sunt că Federația Rusă extinde războiul hibrid în afara hotarelor Ucrainei. Vrea ca în timp ce oameni mor în Ucraina, ceilalți să își bată capul de gaze, de faptul că o să aibă probleme cu facturile. Așa te joci cu democrația, din interior, ca unii să o lase mai moale cu poziția lor pe Ucraina. Este în interesul tuturor ca acest război să se termine cât mai repede în condiții corecte pentru Ucraina și atunci toți o să respirăm ușurați”, a mai precizat Alaiba.

Astăzi, 28 iulie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și-a exprimat dorința la București ca Chișinăul să achiziționeze gaz din România.

Republica Moldova se află în pragul unei crize gaziere, în condițiile în care nu s-a reușit să se facă auditul datoriei istorice de 709 mil. USD a Moldovagaz până la sfârșitul lunii mai, iar Gazprom este în drept să rezilieze contractul de livrare. Autoritățile, susțin că, deși, trimit solicitări concernului rus, acesta nu răspunde, iar despre o deconectare a gazului nu au fost anunțate. Or, în prezent prețul gazului a la 2000 USD pentru mia de metri cubi.

Experții în energetică susțin că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 18:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 18:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, se pregătește o posibilă abolire a regulii care impune autorizarea Băncii Naționale pentru deținerea a peste 1% din acțiunile băncilor. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a dezvăluit această intenție într-un interviu acordat Reuters. Potrivit declarațiilor sale, regula actuală, introdusă ca măsură temporară pentru creșterea transparenței și îmbunătățirea guvernanței în urma fraudei masive din sistemul bancar al țării în 2014-2015, ar putea fi eliminată în acest an, pe măsură ce țara își propune să extindă piețele de capital.

Anca Dragu a subliniat că regula este considerată o măsură dură și restrictivă, temporară până când Banca Națională va putea implementa alte instrumente pentru asigurarea integrității sistemului bancar. Aceasta a menționat că există motive să se creadă că măsura a avut un impact pozitiv și că perioada sa temporară se apropie de final.

În cadrul eforturilor de reformare a sistemului bancar, BNM colaborează cu experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Monetar Internațional pentru dezvoltarea unei legislații care să permită eliminarea acționarilor neprietenoși de pe piață. Abolirea regulei care limitează deținerea acțiunilor la 1% va facilita planurile de a oferi public acțiuni ale celei mai mari bănci din țară, maib, prin intermediul unei oferte publice inițiale la Bursa de Valori București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău