Cod galben, portocaliu și roșu de scurgere scăzută a apei în râurile din Moldova din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor ridicate

rau seceta
Foto: moldNova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că, din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor ridicate din ultimile luni, în râurile Republicii Moldova se va menține scurgerea scăzută a apei.

Aceasta va constitui:
# în râul Prut – 15-30 % din valorile medii multianuale lunare (cod portocaliu de avertizare hidrologică);
# în râurile mici – 10-20 % din valorile medii multianuale lunare (cod portocaliu de avertizare hidrologică);
# în râul Nistru – 35-50 % (cu excepția unor afluienți de stânga ai râului Nistru) din valorile medii multianuale lunare (cod galben de avertizare hidrologică);
#  pe unele râuri mici – 0-10 % din valorile medii multianuale lunare. În urma ultimelor observații vizuale, situația hidrologică nu a suferit schimbări, unele sectoare ale râurilor Căldărușa, Delia, Nârnova, Sărata, Tigheci, Ciulucul Mare, Soloneț, Cogâlnic (afl. r. Răut), Cula, Cușmirca, Bâcovăț, Lunga, Lunguța, Salcia Mare, Cahul continuă să fie seci (cod roșu de avertizare hidrologică).

Serviciul Hidrometeorologic de Stat solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Totodată, amintim că astăzi, 29 iulie, meteorologii au anunțat o nouă avertizare de pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural, valabilă până în 5 august, perioadă în care este posibilă aprinderea culturilor agricole, depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente