Sesizarea lui Dorin Chirtoacă împotriva procurorului general interimar a fost respinsă: „Nu conține circumstanțe referitor la săvârșirea unor infracțiuni”

Sesizarea lui Dorin Chirtoacă privind pretinsele acțiuni ilegale ale Procurorului General interimar, Dumitru Robu, a fost respinsă, informează Procuratura Anticorupție. 

Foto: UNIMEDIA
„Prin ordonanța din 28 iulie 2022 emisă de procurorul Nadejda Busuioc, a fost dispus refuzul în primirea pentru examinare a sesizării domnului Dorin Chirtoacă privind pretinsele acțiuni ilegale ale Procurorului General interimar, Dumitru Robu.

Reamintim, că procurorul Nadejda Busuioc a fost desemnată de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru a decide asupra sesizării înaintate de către Dorin Chirtoacă.
În opinia procurorului de caz, soluția respectivă , de a refuza primire pentru examinare, a fost determinată de următoarele argumente: „sesizarea lui Dorin Chirtoacă nu conține expunerea cărorva fapte referitor la infracţiuni săvârşite, pregătite sau în curs de pregătire de către Procurorul General interimar Dumitru Robu, ci reprezintă un dezacord cu acțiunile și actele procurorului Dumitru Robu, efectuate în cadrul desfășurării urmăririi penale și judecării cauzei în privința lui Dorin Chirtoacă în comiterea infracțiunii de trafic de influență, pe acest segment fiind acordate suficiente garanții procesuale, care urmau a fi realizate de către numit conform prescripțiilor stabilite de Codul de procedură penală.”.

Astfel, procurorul a constatat, că adresarea domnului Dorin Chirtoacă nu reprezintă o sesizare despre infracțiuni, dar este o plângere împotriva activității procesuale efectuate de către domnul Dumitru Robu în calitate de procuror pe cazul petentului.

Menționăm, că în conformitate cu prevederile art. 299/1 din Codul de procedură penală, asemenea categorie de adresări, care exprimă dezacordul cu acțiunile, inacțiunile sau actele procesuale ale procurorului se contestă cu plângere și se examinează de către procurorul ierarhic superior, iar ulterior în ordinea controlului judiciar, dar nu ca sesizări despre comiterea infracțiunilor.
În contextul celor expuse, precizăm că, inclusiv și decizia procurorului desemnat de Consiliu, prin care s-a refuzat primirea sesizării, poate fi contestată procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile, iar ulterior la judecătorul de instrucție”, se arată într-un comunicat emis de Procuratura Anticorupție.


Consiliul Superior al Procurorilor a admis sesizările fostului primar al capitalei, Dorin Chirtoacă și fostului director al companiei de stat Moldatsa, Sorin Stati cu privire la pretinse acțiuni ilegale ale Procurorului General interimar, Dumitru Robu. Astfel, a fost desemnat și procurorul care va examina cererile. Este vorba despre Nadejda Busuioc.

Procurorul General interimar a declarat că nu va comenta acuzațiile pe care i le aduce fostul director Moldatsa, Sorin Stati, expuse într-o sesizare ce a intrat în procedura de examinare la Consiliul Superior al Procurorilor. „Sunt organele competente, care urmează să se expună și să examineze afirmațiile nefondate ale dumnealui”, a menționat Dumitru Robu la Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Fostul director al companiei de stat Moldatsa Sorin Stati a depus o plângere pe câteva pagini la Consiliul Superior al Procurorilor ce-l vizează pe Procurorul General interimar Dumitru Robu. În sesizare este vizată perioada din 2011, când Robu era procuror la procuratura în Transport, iar Stati conducea Întreprinderea de Stat Moldaeroservice.

Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, cere demisia Procurorului General interimar, Dumitru Robu. Acesta a depus o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor în care indică un șir de ilegalități pe care le-ar fi comis Dumitru Robu și cere Consiliului să admită cererea, iar Procurorul General interimar să fie deferit justiției și tras la răspundere. Procuratura a spus că nu comenta declarațiile lui Chirtoacă.


Pub