Află care sunt motivele de a aplica la USC, de la absolvenții de succes ai universității

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul este o instituţie publică, fondată la 7 iunie 1999, având ca scop pregătirea şi asigurarea localităţilor din sudul Republicii Moldova cu cadre de înaltă calificare. Cu toate că are o istorie scurtă, Universitatea „Bogdan Petriceicu Hasdeu” a înregistrat rezultate foarte bune atât în domeniul cercetării ştiinţifice, cât şi în implicarea cadrelor didactice în organizarea şi realizarea activităţilor extra-curriculare, programelor şi proiectelor care au ca scop dezvoltarea domeniului educaţional în regiunea de sud a Republicii Moldova. 

Din aceste motive, în acest articol faceți cunoștință cu trei absolvenți de succes ai Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, și aflați de la ei de ce trebuie să vă faceți studiile aici:

Nadejda Cudobețchi (Fazlî), este fondatoarea vlogului @stepbystep.discovery, ce are drept scop promovarea turismului, culturii și a oamenilor în special din regiunea de sud a țării. Recent Nadejda a devenit și membru a Clusterului turistic „VIA Cahul”. Totodată activeză în calitate de specialist comunicare și digitalizare la Palatul de Cultură „Nicoale Botgros” din Cahul și freelencer în domeniul marketingului digital.

De ce ai ales să îți faci studiile la USC, și cum au influențat acestea asupra a ceea ce ești astăzi?

La drept vorbind, soarta a ales să fac studiile la USC, la fel, ca și majoritatea tinerilor cu planuri mărețe pentru universitățile de peste hotare, nici nu mă interesam de posibilitățile din Cahul, însă, din anumite circumstanțe, retrag actele și în ultima zi din turul II am aplicat pentru ultimul loc la buget pentru specialitatea Business și Administare, iar de ziua mea de naștere am fost contactată de un profesor din liceu, cu mesajul: „Felicitări, ești studentă la Cahul!”

Cred, că până să îmi puneți această întrebare, nu am realizat influența universității asupra vieții mele. Însă cert este, că pe lângă valorile și caracterul care sau format datorită universității, profesorilor, colegilor și a tuturor activităților de pe lângă universitate, am făcut cunoștință și cu numeroase persoane care la rândul său și-au lăsat amprente în viața mea și chiar și continuă să o facă și în prezent. Deci vrea să zic, nimic nu pate fi o coincidență, orice moment din viață te formează ca persoană, tu doar decizi în ce fel de persoană!

Sunteți un exemplu de istorii de succes, care s-au format pe băncile Universității de Stat „B.P. Hasdeu”. Cum încurajați tinerii să aplice la studiile din cadrul USC, prin prisma exemplului d-stră.

Mai este de lucru, până a fi un exemplu de succes, dar vă mulțumesc! Prin prisma exemplului meu, aș spune că părerea unui tânăr nu este ușor de influențat. Dar, în cazul când un tânăr are un scop definit – să meargă înainte!… iar cei ce îl cunosc să îl susțină (fie rudă, prienten sau profesor). Vorbind despre studiile în cadrul USC, este de menționat că în scurt timp după ce am finisat eu studiile, universitatea a devenit mult mai inovativă, digitalizată și cu profesori care au trecut multe cursuri de perfecționare și schimburi de experiențe internaționale. Toate aceste momente, ne pot spune că indiferent de unde e localizată universitatea, fie București, fie Cahul, fiecare tânăr are posibilitatea de a primi cunoștințele necesare pentru un viitor mai bun!

Ce argumente aveți pentru ca tinerii să se decidă să-și facă studiile la Universitate de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul?

Este greu de adus argumente pentru această generație dar și luând în considerare contextul situațiilor actuale din țară, deoarece au deja formate alte viziuni, valori și prețuiesc absolut alte lucruri și momente de libertate în viață. Dar sper, că cei ce vor face cunoștință cu acest interviu, cel puțin să-și pună întrebări și să analizeze ofertele universității din Cahul.

Aș spune în felul următor:

  • Ești aproape de casă, familie, majoritatea prietenilor și cunoscuților;
  • Orașul Cahul este în proces de dezvoltare pe plan de digitalizare și IT, mai mult, curând pe teritoriul universității va fi construit un Centru pentru Inovare, care va contribui la creșterea sectorului IT;
  • În Cahul vei fi sprijinit de alți tineri în dezvoltarea ideilor și a start-upurilor, dar și primi mentorat și finanțare pentru ele  datorită proiectelor ce se desfățoară prin intermediul programului EU4Moldova;
  • Pe lângă universitate, ai numeroase activități, cursuri și programe educaționale ce te vor ajuta să crești.

O altă persoană cu care o să faceți cunoștință în acest interviu, este Carp Valentina, învățătoare de clasele primare în satul Coștangalia, raionul Cantemir.

În anul 2020 a absolvit Universitatea de Stat ,,B. P. Hasdeu” Cahul la  specialitatea ,, Pedagogie învățământ primar și pedagogie preșcolară ”, iar din 2020 până în prezent Valentina își face studiile de masterat tot în cadrul Universitatea de Stat ,,B. P. Hasdeu” Cahul, la specialitatea ,,Pedagogie și tehnologii educaționale interactive”.

USC este locul în care se promovează calitatea, gândirea deschisă și liberă. Cum au influențat studiile efectuate aici, pentru cariera d-stră?

Universitatea de Stat  ,,B. P. Hasdeu” Cahul este instituția cu o poziție clară în ceea ce privește modul de pregătire a tinerilor specialiști. Este instituția care are o ofertă educațională variată- prin oferirea mai multor specialități. Dispune de specialiști calificați , care contribuie la formarea unei generații bune de specialiști pentru societatea de azi, prin adaptarea programelor de studii la cerințele sistemului educațional.

Cahul face parte din euroregiunea Dunărea de Jos cu posibilități de angajare. Făcând referire la studiile d-stră, ce posibilități de angajare ar putea avea studenții, după finisarea universității?

Datorită studiilor efectuate la Universitatea de Stat  ,,B. P. Hasdeu” Cahul mi-am aprofundat și lărgit orizontul de cunoștințe din domeniul educațional. Am devenit un specialist bine format la specialitatea în care activez, cu o gândire deschisă și liberă la noile schimbări.

Ce argumente aveți pentru ca tinerii să se decidă să-și facă studiile la Universitate de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul?

Datorită calificărilor obținute în cadrul Universitatea de Stat  ,,B. P. Hasdeu” Cahul studenții au posibilitatea de a se angaja pe întreg teritoriu țării, cât și peste hotarele ei. De asemenea, absolvenții cu un nivel ridicat de competențe sunt considerați mai influenți, deoarece sunt o sursă unică de dezvoltare economică și inovații. În plus, dacă „țintești să te descurci bine în această lume aglomerată, cel mai bun mod de a o face este să mergi la universitate”.

Un alt absolvent de succes al Universității „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul este Augustin Ștefăniță, care are 26 de ani și deja activează în cadrul Procuraturii raionului Cahul. Acesta și-a făcut studiile la Universitate de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, fiind absolvent al facultății de Drept și Administrație Publică, specialitatea Drept. Ulterior, în cadrul aceleiași facultăți, a obținut și titlul de Master în Drept.

Cine sunt cei care v-au ghidat pașii în privința studiilor?

Am ales să urmez studiile în Drept, ghidat fiind de dorința mea de a activa ulterior în acest domeniu în calitate de judecător sau procuror.

Fiind absolvent al USC, de ce încurajați tinerii să aplice să studieze în cadrul acestei universități?

În calitate de fost absolvent al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, îndrum și încurajez tinerii dornici de a-și continua studiile la noi în țară, să opteze pentru Universitatea din municipiul Cahul, care dispune de condițiile necesare unei instruiri aprofundate și adecvate în cadrul specialităților existente. Viitorii studenți vor fi întâmpinați și ghidați de profesori foarte amabili și prietenoși, gata oricând să le vină în ajutor în orice problemă cu care se vor confrunta. Totodată, frumusețea orașului și a atracțiilor turistice din zonă vor constitui un repaos bine-meritat după o săptămână intensă de studii.

Sper că v-am intrigat prin aceste interviuri să aplicați și voi la USC. Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre admitere și cum să aplici la studiile în cadrul universității, nu ezitați să accesați site-ul universității, sau puteți suna la numărul de telefon:  +(373-299) 2-24-81

Alege specialitatea care te reprezintă și fii student la tine #ACASĂ, alege #USC!

Alte date de contact ale Universității „B.P.Hașdeu” din Cahul:

*Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare a Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, ce se desfășoară cu suportul Proiectului „Eu4Moldova: Startup City Cahul” implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.