Un lucrător al Aeroportului Mărculești și un evaluator, trimiși în judecată: Ar fi prejudiciat statul cu aproape 2 mil. lei

Oficiul Nord al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a dosarului de învinuire a unui fost factor de decizie al Aeroportului Internațional Mărculești și a unui fost evaluator al Camerei de Comerț și Industrie, filiala din Soroca, pentru prejudicierea statului cu aproape două milioane lei, în 2015.

Foto: procuratura.md

„Aceștia și-au depășit în mod vădit atribuțiile de serviciu – primul, în calitate de autor al infracțiunii, iar al doilea în calitate de complice – atunci când au convenit asupra stabilirii unui cost redus pentru patru autocamioane și o semiremorcă a Aeroportului, care ulterior au fost schimbate pe alte nouă autocamioane mai vechi și o semiremorcă din partea unei companii. Menționăm, autocamioanele deținute de Aeroport aveau o vechime de până la zece ani, iar cele primite în schimb fuseseră fabricate în perioada URSS, unul din acestea fiind chiar din anul 1978.

Trebuie menționat faptul că la luarea deciziei de implementare a acestui contract de schimb, fostul conducător al Aeroportului nu a cerut acordul obligatoriu al Consiliului de Administrație al întreprinderii. Schema a fost implementată pe parcursul a trei săptămâni, iar evaluarea a avut loc în chiar ziua în care a fost solicitată. Ulterior, bunurile vechi primite în schimb au fost și ele la rândul lor transmise din proprietatea Aeroportului, în mod legal.

Cu rol de reparare a daunelor provocate statului, la solicitarea procurorilor, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale efectuează investigații financiare-paralele pentru aplicarea sechestrelor asupra bunurilor celor doi, în vederea confiscării lor ulterioare.

Pentru faptele incriminate, legea penală prevede o amendă de până la 57.500 lei sau pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Dintre cei doi, fostul evaluator își recunoaște vinovăția, ceea ce va impune judecarea cauzei în privința lui în procedură simplificată și, deci, o reducere a pedepsei. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, legea prevede respectarea principiului prezumției nevinovăției față de învinuiți.

Reamintim, anterior procurorii oficiului Nord al PCCOCS au trimis în judecată un alt dosar penal în care figurează un învinuit din acest dosar, în aceeași calitate de fost factor de decizie al Aeroportului Internațional Mărculești. Atunci, acestuia i-a fost formulată învinuirea pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, care a dus la prejudicierea întreprinderii de stat cu aproape 1,9 milioane euro”, menționează PG.


Pub