(doc) Unul a picat, altul s-a retras: Doi magistrați, candidați pentru un fotoliu în CSM, nu au trecut de etapa pre-vetting

Magistrații Mihail Cojocaru și Gheorghe Balan, candidați la funcția de membru al CSM, nu au trecut de etapa pre-vetting. În cazul primului judecător, acesta s-a retras din concurs, iar ultimul nu a depus declarația de avere și interese personale pentru perioada de 5 ani și cu privire la lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și serviciul public. Ambele decizii au fost adoptate de Comisia pe 11, și respectiv 21 iulie.

Foto: UNIMEDIA

Prin scrisoarea din 8 iunie 2022 adresată Comisiei, judecătorul Mihail Cojocaru s-a retras din concurs în calitate de candidat pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și de membru al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii.

La 8 iulie 2022, Comisia a trimis candidatului Balan Georghe o solicitare pentru completarea și depunerea Declarației de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, conform articolului 9 alin. 2 din Legea nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (denumită în continuare „Legea nr. 26/2022”)

La 8 iulie 2022, Comisia a primit următorul mesaj din partea candidatului:

„Prin prezenta Vă aduc la cunoştinţă că, din cauza volumului exagerat de mare de lucru (necesitatea redactării mai multor acte judecătoreşti) şi , sunt în imposibilitate absolută de a prezenta până la sfârşitul zilei de 15 iulie 2022 declaraţia de avere şi interese personale pentru perioada de 5 ani expediată în adresa mea. Începând cu data de 1 august 2022 mă voi afla în concediu de odihnă anual şi voi prezenta declaraţia de avere şi interese personale pentru perioada de 5 ani solicitată, precum şi voi răspunde, în caz de necesitate, la toate întrebările, care-mi vor fi adresate”

Comisia nu a primit nicio declarație de la candidat la 15 iulie 2022. În prima zi lucrătoare ce a urmat, 18 iulie 2022, Secretariatul a notificat candidatul prin e-mail că nu a fost primită nicio declarație. În aceeași zi, candidatul a răspuns după cum urmează: „La data de 08.07.2022 am expediat în adresa Comisiei o cerere cu următorul conținut:” cu o copie a mesajului său din 8 iulie 2022, citat mai sus, atașată.

Comisia a trimis solicitări de depunere a declarațiilor de avere către douăzeci și șapte de candidați pentru Consiliul Superior al Magistraturii la 8 iulie 2022. Toți douăzeci și șase, în afară de candidat, au respectat în mod satisfăcător termenul de 15 iulie 2022




Pub