Șmecherii din pașapoarte făceau bani cu sacul! Șeful ASP aruncă zarurile – scheme din royalty

27 Iul. 2022, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iul. 2022, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Precedenta conducere a Agenției Servicii Publice (ASP) opera cu scheme de royalty pentru umflarea artificială a costurilor pașapoartelor, sa declarat Mircea Eșanu șeful ASP într-o conferință de presă.

„Au fost eliminate schemele de royalty, care generau supra-costuri pentru blanchetele pașapoartelor. Urmare a înlăturării schemelor a fost redus și costul pașapoartelor. În weekend trebuie să ne fie livrate 50 mii de blanchete, iar de luni revenim în regim normal de activitate fără întârzieri de emiterea a actelor de identitate”, a explicat Eșanu.

Potrivit șefului ASP, Republica Moldova a trecut printr-o perioadă complicată, dar emiterea pașapoartelor nu a fost stopată. „În prezent, zilnic sunt emise câte 1000 de documente. Iar în primele trei luni de la începerea războiului numărul de pașapoarte a fost cât pentru întreg anul. Chișinău, Ungheni și Bălți sunt cele mai aglomerate centre”.

„Până la sfârșitul lunii august vor mai veni 100 mii de blanchete, iar în septembrie încă 250 mii. Am exclus înregistrarea online pentru cei care vor să-și perfecteze pașaportul în zece zile. Va fi rând viu”, a precizat Eșanu.

În ședința de astăzi, 27 iulie, Guvernul a votat reducerea costului pașapoartelor cu 35%. Astfel, un pașaport eliberat în 20 de zile lucrătoare va costa 650 de lei.

Totodată, au fost reduse și tarifele pentru eliberarea pașaportului în timp de 10 zile lucrătoare – de la 1280 la 1240 lei, în timp de 5 zile lucrătoare – de la 1490 la 1430 lei, iar pentru solicitanții obținerii actului în ziua adresării costul va fi redus de la 2130 la 2080 lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău