‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMinistrul Agriculturii despre apicultură: Succesul financiar este rezultatul abordărilor economice ale apicultorilor

Ministrul Agriculturii despre apicultură: Succesul financiar este rezultatul abordărilor economice ale apicultorilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Principalele constrângeri ale mediului de afaceri din sectorul apicol au fost discutate, în cursul dimineții, cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea și Secretarul de Stat Iurie Scripnic.

Apicultorii susțin că, în anul curent, din cauza secetei este înregistrată o producție scăzută de miere, iar prețul și capacitățile de cumpărare a mierii sunt reduse.

Tot ei declară că, în pofida faptului existenței condițiilor de acces liber pe piața UE, mierea nu este solicitată în cantități semnificative.

În context, ministrul Vlaidmir Bolea a declarat că succesul financiar este rezultatul abordărilor economice ale apicultorilor:

„Funcționalitatea unei afaceri se bazează pe dimensiunea economică. Contractele comerciale trebuie negociate din timp pentru a minimiza pierderile. Statul oferă ajutor pentru a susține investițiile efectuate în dezvoltarea activităților agricole, însă viabilitatea economică a exploatațiilor agricole este responsabili tatea întreprinzătorilor”.

Totodată, ministrul a subliniat că în anul curent, au fost efectuate îmbunătățiri cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural:

„Suntem deschiși spre discuții bazate pe argumente în vederea realizării unor alte modificări la anumite măsuri de subvenționare. Întreprinderile agricole mici și mijlocii beneficiază de compensații până la 100% din valoarea accizei la motorină. Alte ajustări de stimulente financiare au fost efectuate pentru procurarea animalelor de prăsilă şi menţinerii fondului genetic al acestora, pentru prelucrarea, procesarea ambalarea, şi păstrarea mierii de albine, precum și pentru subvenționarea dobânzilor la creditele bancare accesate de către producătorii agricoli”.

Alte subiecte abordate în cadrul ședinței au făcut referință la necesitatea înregistrării afacerilor apicole, îmbunătățirii sănătății albinelor și sporirii accesului la baza meliferă din țară, multiplicării albinelor de rasă, la revizuirea legilor naționale, a datelor sectoriale și la tendințele pieței.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›