image
Sursa foto: Jurnal.md

Două alerte false cu bombă în ultimele 24 de ore; Un făptaș, identificat

În ultimele 24 ore, Poliția a înregistrat două alerte false despre plasarea de obiecte explozive la 43 de locații, dintre care 23 în Chișinău, 13 în Bălți și 7 în UTA Găgăuzia. Autorul unuia din aceste două apeluri este identificat și cercetat de organul de urmărire penală.

Pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate 43 comunicări mincinoase despre plasarea de obiecte explozive la 207 obiective. Angajații Inspectoratului General al Poliției au intervenit cu verificări de securitate la toate locațiile. În urma verificărilor, nici o informație nu s-a confirmat obiectiv.

Poliția a investigat originea apelurilor, atât telefonice cât și prin intermediul poștei electronice. Apelurile telefonice s-au dovedit a fi din țară, iar mesajele transmise pe adresa electronică sunt din afara țării, fapt care presupune implicarea în procesul de investigare a organizațiilor internaționale de suport.

Ofițerii de investigație și de urmărire penală au acumulat probatoriul pe toate cazurile înregistrate și au înaintat probele către Procuratura Generală, care este organizația abilitată în conducerea urmăririi penale, fiind împuterniciți să vină cu informații privind progresul investigației la acest subiect, în sensul stabilirii și atragerii la răspundere a autorilor comunicărilor mincinoase.

Reamintim că, în redacția actuală a Codului Penal, persona culpabilă de asemenea infracțiuni riscă amendă de la 27500 până la 42500 de lei, 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la 2 ani.

Poliția intervine cu maximă vigilență la toate înștiințările despre pericole de explozii și desfășoară tot spectrul de acțiuni de securitate, indiferent de repetitivitatea apelurilor și ipoteza inițială că apelurile ar fi false. În contextul deranjului public, îndemnăm cetățenii la calm și înțelegere - identificarea făptașilor și stoparea apelurilor false este o prioritate a organelor de drept.

Noutăţile partenerilor

comentarii: