image
Sursa foto: jurnaltv.md

A plecat pentru doi ani din Moldova, dar a rămas pentru două decenii în Portugalia

Își construia o carieră de succes în Moldova, a întemeiat o familie și spera că acasă va avea un viitor promițător. Însă greutățile anilor 2000 și criza financiară au determinat-o să-și urmeze soțul în Portugalia. Rodica Gherasim a trecut prin coșmarul plecărilor clandestine, iar până la destinație a făcut trei săptămâni, timp în care a îndurat frig, sete, foame și frică. După douăzeci de ani de străinătate, în prezent moldoveanca este președintele Asociației „Miorița” și împreună cu alți conaționali a organizat zeci de evenimente în care au promovat tradițiile de acasă.

Rodica Gherasim își amintește și astăzi despre cum a luat decizia de a pleca. A făcut studii superioare și a reușit să se angajeze la patru joburi, însă banii tot nu erau suficienți pentru a supraviețui acasă.

Ca să ajungă în Portugalia a apelat la persoane care deja cunoșteau schemele de transportare a oamenilor peste hotare, clandestin. Cu incertitudine și nesiguranță, a pornit pe un drum necunoscut. Cu un risc imens, treceau ilegal frontierele între țări și încercau să reziste în fața provocărilor și mai ales a fricii.

În Franța, Rodica împreună cu alți conaționali au fost depistați de polițiști. Autoritățile au luat o decizie neprevăzută, după ce i-au verificat bagajul. Le-au permis să plece și să-și continue drumul, iar ca mulțumire Rodica le-a oferit în dar un suvenir din Moldova.

Apoi au găsit un taximetrist cu care s-au înțeles să-i ducă până în Portugalia, însă pe traseu șoferul a ales să profite de situația moldovenilor. Au reușit în cele din urmă să ajungă în Portugalia, iar cei care i-au întâlnit au ajuns la un compromis cu taximetristul.

După doi ani în care au locuit departe unul de altul, nu-i venea să creadă că-și strânge în brațe soțul.

Drumul a fost lung și anevoios, însă greutățile abia începeau. A trebuit să uite de studiile superioare pe care le făcuse în Moldova, nerecunoscute în Europa.

Străinătate, depărtarea și dorul îi motivează și astăzi să poarte iubirea pentru țara din care au plecat. Recent au arborat steagul țării noastre în grădina unui moldovean din Elveția.

Chiar dacă au plecat în căutarea unui viitor mai bun și sigur, și-au promis să păstreze tradițiile de acasă. Așa au ajuns să creeze asociația „Miorița”.

I-a unit dorința de a duce chiar și la mii de kilometri valorile din Moldova. În 2006 au fondat această asociație care activează până în prezent.

Nu le-a fost ușor să se integreze, să-și clădească viitorul și să se implice în dezvoltarea asociației, însă au găsit o formulă care le-a permis să reziste în timp. Au creat evenimente și festivaluri în Portugalia, pe care le desfășoară anual și la care se adună nu doar moldoveni, dar și alte naționalități. În fiecare anotimp și-au propus să aibă un eveniment în care să se adune și să promoveze tradițiile de acasă.

Deși inițial și-au dorit să locuiască în Portugalia nu mai mult de doi ani, planul lor s-a extins până la două decenii. A sperat și a așteptat ca lucrurile în Moldova să se schimbe, însă situația din țară și posibilitățile din Portugalia i-au determinat să rămână.

Chiar dacă fiica sa, Mădălina s-a născut și a crescut departe de țara noastră, și-a dorit să fie cetățean al Republicii Moldova.

În prezent Rodica Gherasim face naveta Portugalia-Elveția, iar în anii petrecuți în țările europene a cunoscut cât de comod este să trăiești atunci când legile funcționează, iar cetățenii își pot vedea de viața lor fără frica zilei de mâine.

Două decenii departe de țara din care a plecat nu i-a stins iubirea pentru Moldova. A intensificat-o și a transformat-o în proiecte care sunt apreciate la mii de kilometri de locul pe care îl numește casă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: