Tusea fumătorului, o afecțiune cronică. Cum poate fi remediată

Din cauza fumatului, circa 40% dintre fumători dezvoltă o formă de bronșită cronică, a cărei simptom este o tuse persistentă și extrem de neplăcută, numită „tusea fumătorului”. Aceasta începe de obicei ca fiind uscată și neproductivă, dar, în cele din urmă, va produce flegmă, relatează NordNews.

Foto: nordnews.md

Aceasta începe de obicei ca fiind uscată și neproductivă, dar, în cele din urmă, va produce flegmă. Renunțarea la fumat reduce frecvența și gravitatea tusei, întrucât ajută la restabilirea celulelor mucoaselor, însă, cel mai adesea, organismul are nevoie de mai multe luni pentru a-și reveni.

Cauzele tusei

Cilii sunt mici celule asemănătoare unor fire de păr care căptușesc căile respiratorii. Acestea captează toxinele din aerul inhalat și le deplasează spre gură pentru a le împiedica să ajungă în plămâni. Atunci când fumați, cilii își pierd o parte din capacitatea de a elimina din plămâni substanțele chimice și alte materiale străine.

Mai exact, anumite substanțe chimice din fumul de tutun, cum ar fi formaldehida, paralizează aceste structuri delicate și le fac incapabile să capteze toxinele. Drept urmare, toxinele pot intra în plămâni, unde se depun și stimulează inflamația. Din această cauză, anumite toxine rămân în plămâni mai mult timp decât ar trebui în mod normal. În rezultat, sunteți nevoiți să tușiți în exces pentru a le elimina.

Tusea fumătorului este unul dintre simptomele-cheie ale bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC). Potrivit studiilor, 50% dintre fumători dezvoltă în cele din urmă BPOC.

Complicațiile tusei fumătorului variază în funcție de cât de des fumați, de cât de severă este tusea și dacă suferiți sau nu de alte afecțiuni. Acestea pot include: dureri în gât, voce răgușită, mâncărimi și iritații la nivelul căilor respiratorii pe termen lung, tuse cronică și infecții recurente.

Renunțarea la fumat, soluția cea mai indicată

Plămânii dumneavoastră încep să se vindece în momentul în care încetați să fumați. Cu toate acestea, durata de timp necesară pentru recuperarea completă este diferită pentru fiecare persoană.

În termen de 12 ore de la ultima țigară, nivelul de monoxid de carbon din sânge revine la un nivel normal și crește fluxul de oxigen în sânge. Totodată, funcția pulmonară se îmbunătățește în decurs de două săptămâni până la trei luni după ultima țigară.

Substituție nicotinică

Potrivit Institutului Național de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, fumul de țigară conține 69 de compuși cancerigeni, nicotina însă nu se regăsește în această listă. Anume substanțele din fumul de țigară sunt responsabile de aceste repercusiuni, dar și de iritațiile membranei organelor respiratorii.

Produsele pe bază de nicotină evită arderea și sunt mai puțin nocive, spun specialiștii. Printre acestea se numără plasturii, gumele de mestecat, comprimatele și inhalatoarele. Produse cu risc redus sunt considerate a fi și țigările electronice, precum și sistemele de încălzire a tutunului.

„Țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului sunt categoric mai puțin toxice decât țigările obișnuite. De fapt, combustia joacă un rol major în crearea de daune pentru sănătate”, a menționat profesorul Fabio Lugoboni, șeful secției Medicina Dependenței de la Universitatea din Verona.

În cadrul unui studiu, fumătorii adulți din Japonia și SUA au continuat să fumeze, fie au trecut la un sistem de încălzire a tutunului, iar fumătorilor din mai multe țări din Europa li s-a cerut să renunțe complet la fumat. Durata cercetării a variat de la trei la douăsprezece luni.

În acest timp, una dintre constatările făcute a fost că, la câteva săptămâni după ce au trecut la alternative, până la două treimi dintre participanții care anterior tușeau regulat au declarat că nu mai simt nevoia să tușească.

Reducerea simptomelor s-a menținut până la 12 luni de la trecerea la alternativele fără fum. Scăderea nevoii de a tuși a fost observată și în rândul persoanelor care au renunțat la fumat în timpul studiului.

Tratamente naturiste și remedii la domiciliu

Vaporizarea anumitor uleiuri esențiale poate fi utilă în ameliorarea unor simptome ale tusei fumătorului, iar un studiu sugerează că substanțele chimice din uleiurile de eucalipt sunt eficiente. Acestea tratează și alte afecțiuni care însoțesc adesea tusea fumătorului, inclusiv bronșita și faringita.

Încercați să folosiți un umidificator sau un difuzor cu aceste uleiuri esențiale. Vaporii vă pot calma gâtul și ameliora simptomele precum inflamația.

Totodată, există câteva metode pentru a ușura și trata disconfortul tusei. Beți ceai verde, care conține antioxidanți, sau ceai de mușețel, care are în componența sa ingrediente cu efect relaxant.

Folosiți miere în ceai sau apă fierbinte ori consumați o linguriță de miere în fiecare zi. Mierea va reduce iritarea gâtului.

Totodată, este indicat să luați suplimente de vitamina C sau să beți lichide ce conțin cantități mari de vitamina C, cum ar fi sucul de portocale.

Specialiștii subliniază că tusea și alte simptome respiratorii nu trebuie subestimate, pentru că, în cazul continuării fumatului, plămânii pot fi afectați iremediabil. Aproape toate tipurile de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat, iar fumătorii au de 20 de ori mai multe șanse de a dezvolta cancer pulmonar decât nefumătorii.


Pub