Un nou val de alerte cu bombă: 43 de locații ar fi fost minate, în ultimele 24 de ore. Unul dintre autori, identificat

În ultimele 24 ore, Poliția a înregistrat două alerte false despre plasarea de obiecte explozive la 43 de locații, dintre care 23 în Chișinău, 13 în Bălți și 7 în UTA Găgăuzia. Autorul unuia din aceste două apeluri este identificat și cercetat de organul de urmărire penală, anunță Poliția Republicii Moldova. 

Foto: UNIMEDIA
„Informăm că pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate 43 comunicări mincinoase despre plasarea de obiecte explozive la 207 obiective. Poliția intervine cu maximă vigilență la toate înștiințările despre pericole de explozii și desfășoară tot spectrul de acțiuni de securitate, indiferent de repetitivitatea apelurilor și ipoteza inițială că apelurile ar fi false.

În contextul deranjului public, îndemnăm cetățenii la calm și înțelegere - identificarea făptașilor și stoparea apelurilor false este o prioritate a organelor de drept”, menționează Poliția.

Cât despre numărul total al alertelor false pe întreg teritoriul țării, acesta este „foarte mare”. „Nu cunosc numărul, dar sunt foarte multe în fiecare zi”.

Peste 50 de alerte false cu bombă au fost înregistrate în această lună, la Aeroportul Internațional Chișinău, Primăria Chișinău, judecătorii, precum și la alte instituții din țară, dar și la unele centre comerciale. În acest context, la 15 iulie, grupul de investigație format de Procurorul General, in care fac parte ofițeri de investigație ai INI și ofițeri ai SIS, sub conducerea PCCOCS, s-a întrunit în ședință. În cadrul acesteia, au fost raportate informațiile obținute precum și au fost stabilite următoarele acțiuni de investigație. Totodată, PCCOCS a anunțat că pe dosar sunt mai muți suspecți - atât din țară, cât și peste hotare.

Poliția a fost sesizată prin intermediul poștei electronice, precum că mai multe instituții ale statului (Parlament, Guvern, instituții judecătorești, centre comerciale, spitale, Aeroportul Internațional Chișinău, etc.), au fost avertizate despre amplasarea obiectelor explozibile. La fața locului au fost orientate toate serviciile specializate, pentru a stabili toate circumstanțele.

Alertă cu bombă a fost și la Parlament, Aeroportul Internațional Chișinău și toate sediile Judecătoriei Chișinău.

Procurorii PCCOCS și ofițerii INI investighează denunțurile false din ziua de marți, 5 iulie 2022, privind atentate cu bombă în capitală și republică. Potrivit unui comunicat emis de Procuratură, denunțurile au fost trimise de pe o adresă electronică, în după-amiaza aceleași zile, pe mai multe adrese guvernamentale și conțineau mesaje cu caracter amenințător despre plasarea unor obiecte explozive în mai multe instituții din țară.


Pub