Noutăţi

Prestatorii de servicii turistice din România, Ucraina și Republica Moldova au efectuat o vizită de studiu a oportunităților pentru promovarea turismului verde în raionul Cahul

2022.07.26 Turism Maria Procopciuc Imprimă

Joi, vineri și sâmbătă, 21, 22 și 23 iulie, 2022, în raionul Cahul, Republica Moldova, în satele Slobozia Mare, Văleni și Colibași, s-a desfășurat prima vizită de studiu în cadrul proiectului transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre”, BSB-817. La activitate au participat prestatori de servicii turistice din raionul Cahul, Republica Moldova, județul Galați, România și comunitatea teritorială Reni, Ucraina.

Evenimentul a fost organizat pentru a realiza un schimb de experiență între agenții economici din cele trei regiuni în domeniul turismului verde și pentru a studia posibilitățile de promovare și valorificare la nivel local, regional și transfrontalier. Accentul a fost pus pe promovarea contribuției autorităților locale în sprijinirea prestatorilor de servicii turistice și pe funcționarea în domeniu a parteneriatelor publice-private. În total vor fi desfășurate trei vizite de studiu pentru cunoașterea potențialului turismului verde existent în cele trei regiuni.

În prima zi, joi, 21 iulie, participanții au mers la foișorul de observare a lacului Beleu, aflat în Rezervația științifică „Prutul de Jos” din Slobozia Mare. La atelierul Gastronomic „La Tanti Mașa”, din aceeași localitate, a fost desfășurat un master-class privind modalitatea de gătire a cuscus-ului, unde totodată a fost organizată și o degustare de dulcețuri și de cuscus. În a doua parte a zilei s-a mers la atelierul meșterului popular Dumitru Zaporojan, tot din satul Slobozia Mare, care se îndeletnicește cu prelucrarea pielii de oi, confecționarea din piele a bundițelor, huselor auto, mănuși, covoare etc., dar și la Crama „Domeniile Pană”, unde a avut loc o degustare de vinuri, organizată de către antreprenorul Nicolae Minciună.

Vineri, 22 iulie, a avut loc vizita la pensiunea „La gura cuptorului”, din satul Văleni, și vizita la Muzeul Pâinii, cu desfășurarea master-class-ului privind pregătirea și coacerea colăceilor, bărnaceilor etc. Ulterior, participanții au mers în drumeție pe traseul „Drumul lui Petru Rareș”. Este vorba de o distanță de 9 km printre desișurile de stuf, trestii, sălcii, poduri vechi. După prânz, a avut loc vizitarea Muzeului de Istorie și Etnografie și a Colinelor de Aur din satul Văleni.

Sâmbătă, 23 iulie, vizita de studiu a continuat cu obiectivele din satul Colibași, incluzând deplasarea la atelierul de creație Elizaveta Dorin, care confecționează articole tradiționale, precum batiste pentru cap, ii cusute manual, lucrări din paie și fibre vegetale. Tot atunci a avut loc și vizita la castelul „Crăița Prutului” și la Pensiunea „Cocorii albi”.

„Satul Slobozia Mare este o zonă verde și turistică. Avem un șir de locații pe care le-am dezvoltat cu suportul diferitor proiecte europene și care vorbesc despre turismul verde de la noi din regiune. Avem locuri unde puteți să descoperiți adevărata natură, dar mai cu seamă, să vă simțiți bine și să vă încărcați bateriile”, a spus Valentina Carastan, primarul satului Slobozia Mare, la ceremonia de deschidere a vizitei de studiu, care s-a petrecut la sediul Rezervației științifice „Prutul de Jos”.

„Turismul verde de aici de la Văleni înseamnă îmbinarea utilului cu plăcutul, îmbinarea frumosului cu dorul de casă și de părinți. Reprezintă și îmbinarea intereselor personale cu cele de grup. Este vorba și de mâncarea tradițională. Altfel cred că nu se poate”, a menționat Silvia Stirbeț, primar al comunei Văleni, fondatoarea pensiunii Eco Village Văleni.

„Ne bucurăm să vă avem în vizită la crama noastră pentru a savura povestea și vinurile specifice locului care vin dintr-o regiune vitivinicolă delimitată pentru producerea vinului care s-a distins de-a lungul timpului cu particularități specifice care duc la obținerea vinurilor cu tipicitate pregnantă și particulară acestei regiuni”, a declarat Nicolae Minciună, prestator de servicii turistice din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, Republica Moldova.  

„În această vizită de studiu ne-am consolidat colaborarea cu partenerii din Cahul pentru dezvoltarea turismului rural, ecologic și cultural. Ne-am evaluat potențialul nostru turistic, ne-am apreciat situația și tindem să devenim la fel de buni. Am descoperit multe lucruri noi pentru păstrarea tradițiilor și mi-am îmbogățit ideile pentru a dezvolta mai departe afacerea mea turistică”, a afirmat Aristica Bălănică, prestator de servicii turistice din județul Galați, România.

„Vizita de studiu mi-a oferit posibilitatea sa descopăr lucruri inedite și oameni minunați, care m-au inspirat, mi-au oferit multă energie pozitivă, energie care mi-a lipsit în ultima perioadă”, a spus Irina Eliseițeva, prestator de servicii turistice din comunitatea teritorială Reni, Ucraina.

Liubomir Chiriac, manager de proiect IDIS „Viitorul”: „Ne dorim ca agenții economici, care sunt implicați în proiect, să coopereze pe segmentul turismului verde. Credem că proiectul nostru va contribui la dezvoltarea turismului verde în această regiune transfrontalieră, își va aduce contribuția la lansarea mecanismelor economico-financiare, și astfel va crește  nivelul de viață al cetățenilor devenind mai încrezuți în faptul că se pot face lucruri frumoase, rămânând acasă”.

În cadrul vizitei de studiu a fost organizat concursul de fotografii „Well with Nature in Cahul”. Participanții au avut ocazia să facă cele mai inspirate fotografii, iar ca rezultat au primit diplome și premii, în cadrul unei ceremonii. 

Activitățile proiectului BSB-817 sunt axate pe crearea și consolidarea unui cluster turistic transfrontalier în Cahul, Reni și Galați, care vor stimula dezvoltarea turismului verde la frontieră, vor crește calitatea serviciilor turistice, al numărului de turiști în regiune și vor îmbunătăți calitatea vieții comunităților din regiune. În cadrul proiectului, a fost realizat un ghid privind desfășurarea turismului transfrontalier, urmează să fie creată o hartă cu trei rute turistice transfrontaliere, o broșură informativă pentru turiști, dar și un program comun pentru dezvoltarea turismului transfrontalier în Cahul, Reni și Galați. Au fost organizate șase instruiri, mese rotunde și ateliere de lucru în scopul consolidării capacităților furnizorilor de servicii turistice. La această etapă sunt organizate vizite de studiu. Vor fi organizate și două festivaluri și realizate podcast-uri privind turismul verde în regiune. A fost elaborat un studiu privind buna vecinătate de-a lungul sectorului dunărean al bazinului Mării Negre, dar și creat site-ul proiectului.

Proiectul transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB-817, este implementat de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Cahul (Moldova), Comitetul Executiv al Consiliului Local al or. Reni (Ucraina) și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (România).

Proiectul este parte a Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 și este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și de către țările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.

Acest comunicat de presă a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a proiectului BSB-817 și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Pentru a afla alte detalii legate de proiect, ne puteți contacta la adresa de email: idis.crossborderproject@gmail.com.

Urmărește-ne pe

rețele de socializare

Abonează-te la

Știri

Connect with us