Zeci de case și centre de recreere au fost distruse astăzi în Odesa. Cele mai importante evenimente din a 153-a zi de război

odesa1
Foto: Одеська Обласна Прокуратура

Astăzi este a 153-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 În dimineața acestei zile, armata rusă a lansat mai multe rachete asupra regiunii Odesa. În urma atacurilor, au fost distruse cinci case de locuit, 60 de case de vară, peste 15 centre de recreere și 80 de pavilioane comerciale.

Potrivit autorităților ucrainene, atacurile au fost lansate din Marea Neagră.

🟣 În urma bombardamentelor din orașul Ciuhuiv au decedat două persoane. Acestea au fost scoase de sub dărâmăturile Casei de Cultură din localitate, transmite unian.net.

🟣 Armata rusă a avariat gazoductul din regiunea Harkiv. În consecință, mii de oameni au rămas fără gaz. Acest lucru a fost raportat pe Facebook de Administrația Militară Regională Harkiv.

🟣 Ocupanții din orașul Mariupol analizează redenumirea orașului în Jdanov. Potrivit consilierului primarului din Mariupol, acest lucru este examinat împreună cu „referendumul” care se pregătește în regiune.

🟣 Negocierile dintre Ucraina și Rusia privind încetarea războiului nu au loc din motiv că singura poziție a Moscovei este semnarea unui document care este foarte asemănător cu capitularea din partea ucraineană. Declarația a fost făcută de ministrul justiției din Ucraina într-un interviu acordat RBC-Ucraina.

🟣 Armata rusă se pregătește de un atac asupra localităților Siversk și Soledar din regiunea Donețk. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat acest lucru pe pagina sa de Facebook.

🟣 În după-amiază zilei de astăzi, 26 iulie, în punctul de trecere a frontierei Palanca s-au apropiat, organizat, trei autocare în care erau cele 110 persoane refugiate din Ucraina. Operativ, polițiștii de frontieră în comun cu reprezentanții autorităților partenere din Palanca au asigurat procedura de control al trecerii frontierei de stat. Cele 110 persoane erau evacuate din Nicolaev.

🟣 Un cetățean moldovean a murit, iar altul a fost rănit în urma unei explozii la punctul de trecere a frontierei Troebortnoe din regiunea Breansk a Federației Ruse. E de menționat că guvernatorul regiunii Breansk a anunțat astăzi, 26 iulie, că la punctul de frontieră „Troebortnoe” a avut loc un atac exploziv în urma căruia trei persoane au fost rănite, iar una a decedat. Mai multe detalii citiți în acest articol.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente