‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea la căpșun. Îngrășăminte aplicate după recoltare

Fertilizarea la căpșun. Îngrășăminte aplicate după recoltare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Căpșunul necesită hrană echilibrată în toate fazele de vegetație. Pe lângă faptul că acesta este frecvent fertilizat la începutul vegetației, un rol important îl are și fertilizarea căpșunului după recoltare.

În acest articol discutăm despre îngrășămintele ce pot fi aplicate la căpșunul cultivat pe suprafețe mici după recoltarea fructelor.

Despre îngrășămintele aplicate la căpșun primăvara găsiți informații pe acest link.

Fertilizarea căpșunului vara

De obicei, după înflorire și în perioada de fructificare, nu se fac tratamente, plantele se fertilizează după culesul fructelor.

Cel mai bine, atunci când decideți cum să hrăniți căpșunul în iulie, este să optați pentru îngrășăminte organice. Cel mai util în acest moment este gunoiul de grajd lichid.

Umpleți o găleată cu o capacitate de 10 l la 1/4 cu gunoi de grajd lichid proaspăt, umpleți-o cu apă și lăsați-o timp de 3 zile. Se diluează soluția rezultată cu apă în următoarele proporții: se iau 5 părți de apă pentru o parte de soluție și se adaugă în doză de 1 litru la o plantă.

‹ adv ›

După recoltare, căpșunul poate fi fertilizat în felul următor: se dizolvă mraniță în apă într-un raport de 1:8 și se adaugă 40-50 g de superfosfat, precum și 100-150 g de cenușă de lemn. Aplicați cel puțin 1 litru de soluție la fiecare planta.

V-ar putea fi util și articolul despre Irigarea și fertigarea căpșunului. Norme și recomandări.

Cum fertilizăm căpșunul după tăierea frunzelor

Cel mai bine este să tăiați frunzele căpșunului după recoltare. Cele mai multe soiuri de căpșun termină fructificarea destul de devreme, astfel încât plantele sunt rapid acoperite de buruieni, iar frunzele lor devin o „casă” pentru boli și dăunători. Prin urmare, este necesar să îndepărtați aproape imediat frunzele îmbătrânite și îngâlbenite de căpșun.

‹ adv ›

Un bun agent de fertilizare este o găleată de urzici, umplută cu apă fierbinte și infuzată timp de o zi.

Imediat după ce înlătură frunzele, unii grădinari tratează căpșunii cu apă caldă cu adaos de permanganat de potasiu. Soluția trebuie să fie roz pal și trebuie pulverizată uniform, acoperind toate părțile plantei. Apoi, pulverează cenușă de lemn cernută fin sau cărbune zdrobit peste plantele încă umede. După 2-3 zile, repetă procedura.

Dacă nu există un îngrășământ complex la îndemână, fertilizați căpșunul cu infuzie de cenușă. Pentru a face acest lucru, puneți la macerat 1 litru de cenușă în 10 litri de apă, lăsați la cald timp de 2 zile, apoi turnați 0,5-1 litru de soluție obținută la rădăcina fiecărei plante.

Vă recomandăm și articolul despre Mulcirea la căpșuni – 10 materiale folosite și avantajele acestora.

Fertilizarea căpșunului remontant după recoltare

Căpșunul remontant diferă de cel obișnuit prin faptul că rodește de 2 ori pe sezon. Prin urmare, după ce ați recoltat prima recoltă la mijlocul lunii iunie, ar trebui să aveți grijă de fructificarea care va începe în august.

Pentru a spori înflorirea, frunzele trebuie mai întâi îndepărtate, iar apoi una dintre următoarele compoziții poate fi adăugată la rădăcina plantelor:

  • 25 g de superfosfat și 30 g de sulfat de potasiu la 1 mp;
  • un amestec de gunoi de grajd cu apă într-un raport de 1:10. Înainte de a-l aplica, umeziți solul și apoi utilizați aproximativ 5 litri de soluție la 1 mp;
  • după fructificare, puteți folosi și excremente de păsări, diluate în proporție de 1:20 cu apă. La 1 mp, puneți 5 litri de soluție;

Principalul lucru în îngrijirea căpșunilor în perioada fructificării este udarea în timp util (de cel puțin 2 ori pe săptămână).

Îngrășăminte pentru căpșun aplicate toamna

Toamna este o perioadă importantă în care căpșunul stochează substanțele nutritive pentru iarnă. Depinde de gradul de nutriție, dacă căpșunul va rezista înghețurilor.

Prin urmare, există destul de multe opțiuni pentru pregătirea plantei în toamnă pentru sezonul de iarnă.

Prima etapă a hrănirii are loc la mijlocul – sfârșitul lunii august. Cele mai populare îngrășăminte în acest moment sunt excrementele de păsări, bălegarul de vaci putrezit și mustul de bălegar.

Excrementele de păsări ca îngrășământ la căpșun

De obicei, dacă nu aveți găinușe, astfel de îngrășăminte sunt vândute sub formă uscată, iar concentratul este transformat într-o infuzie lichidă înainte de utilizare:

Se diluează 1 parte de excremente de păsări în 20 de părți de apă; se lasă 2 zile la infuzat; aplicați produsul finit pe sol, încercând să nu ajungeți pe părțile verzi ale plantelor; se toarnă amestecul în canaluri dintre rânduri și plante cu o rată de 1 litru per plantă.

În niciun caz nu hrăniți căpșunile cu gunoi uscat de păsări, deoarece puteți arde rădăcinile plantelor.

Gunoi de grajd descompus ca îngrășământ pentru căpșun

Ca alternativă la excrementele de păsări, puteți folosi bălegarul de vaci:

Luați 1 parte de bălegar și diluați-o cu 10 părți de apă; adăugați cărbune dacă doriți – 1 parte cărbune la 10 părți de bălegar; puneți amestecul pentru o zi într-o cameră caldă; aplicați până la 1 litru de îngrășământ per plantă.

Bălegarul putred poate fi folosit și ca mulci. Este împrăștiat între rânduri, furnizând hrană căpșunului, în așa fel asigurându-l cu substanțe nutritive timp de câțiva ani.

Utilizați numai bălegar maturat pentru a preveni dezvoltarea bolilor fungice.

Mustul de bălegar ca îngrășământ

Aceasta este o altă opțiune bună de hrănire care permite căpșunului să obțină aportul necesar de nutrienți. Rețeta pentru prepararea sa este similară cu cea de mai sus:

Se diluează 1 litru de must de bălegar în 10 litri de apă; lăsați amestecul timp de 2 zile; udați parcelele cu produsul finit, încercând să nu cadă pe frunze. Se adaugă aproximativ 1 litru la fiecare plantă.

Nu faceți toate cele trei hrăniri în același timp – alegeți una, deoarece prea mult azot poate afecta plantele.

Alegeți o zi uscată și însorită pentru fertilizarea căpșunului.

A doua etapă de hrănire are loc în a doua jumătate a lunii septembrie și se efectuează după tăierea frunzelor bolnave și uscate. În acest moment, este bine să introduceți preparate cu potasiu și fosfor (atât sub formă uscată, cât și lichidă). Îngrășămintele uscate au un efect pozitiv de lungă durată, iar îngrășămintele lichide sunt mai bine absorbite, astfel încât acestea pot fi combinate.

Cenușa de lemn

Cenușa este folosită atât sub formă uscată, cât și diluată. Presărați cenușă la baza plantei pentru a o proteja de atacurile dăunătorilor.

Preparatul lichid se prepară după cum urmează: Se diluează 0,5 l de cenușă în 10 l de apă; aplicați 0,5 litri de îngrășământ la fiecare plantă.

Superfosfat și sulfat de potasiu

Potasiul și fosforul pot fi, de asemenea, asigurate cu îngrășăminte minerale. Pentru a face acest lucru, se diluează 30-40 g de superfosfat în 10 litri de apă (se diluează în apă fierbinte, apoi se toarnă într-un recipient comun) și 20 g de sulfat de potasiu.

Fertilizați cu această compoziție la o normă de 3-4 litri pe 1 mp.

Nu vă lăsați influențați de prea multe idei de fertilizare și nu „suprahrăniți” planta, căci doar respectând cu strictețe doza și frecvența hrănirii veți rezultate. În plus, luați în calcul dozele de îngrășăminte administrate anterior și cum au arătat plantele pe parcursul sezonului.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›