Liderii din Asia Centrală strâng rândurile. Influența Rusiei se diminuează

24 Iul. 2022, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2022, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

Liderii a cinci națiuni din Asia Centrală au încheiat un summit desfășurat în orașul Cholpon-Ata, stațiune turistică din Kârgâzstan, cu promisiunea de a spori cooperarea pentru a consolida regiunea, în condițiile în care Rusia – principalul partener strategic și comercial al regiunii – este slăbită de războiul din Ucraina.

Reuniunea s-a încheiat la 21 iulie cu semnarea „Acordului privind prietenia, vecinătatea și cooperarea pentru dezvoltarea Asiei Centrale în secolul XXI” de către liderii din Kârgâzstan, Uzbekistan și Kazahstan. Liderii din Tadjikistan și Turkmenistan nu au semnat documentul, invocând proceduri interne.

Summitul a fost prima reuniune a șefilor de stat din regiune de când Rusia – care nu a participat la reuniune – și-a lansat invazia în Ucraina în urmă cu cinci luni. În ciuda influenței tot mai reduse a Moscovei în regiune, niciunul dintre cei cinci președinți prezenți nu a adus în discuție războiul din Ucraina.

Reuniunea a avut loc la doar câteva săptămâni după ce zeci de persoane au fost ucise în Tadjikistan și Uzbekistan după ce forțele de securitate au reprimat brutal protestele antiguvernamentale din regiunile autonome respective, Gorno-Badakhshan și Karakalpakstan.

Inițiativele Kazahstanului

Președintele kazah Kassim-Jomart Tokaiev a prezentat mai multe inițiative pentru cooperarea regională cu acest prilej.

-Încheierea unui tratat de prietenie, bună vecinătate și cooperare pentru dezvoltarea Asiei Centrale în secolul XXI. Potrivit lui Tokaiev, un astfel de tratat ar fi „unic prin conținut și perspectivă istorică” și ar consacra natura specială a relațiilor dintre cele cinci țări.

-Mecanism pentru consultări regulate ale secretarilor Consiliilor de Securitate
Tokaiev a explicat că un astfel de mecanism ar trebui lansat pentru a găsi soluții comune pentru prevenirea amenințărilor de securitate. În plus, el a propus ca miniștrii de afaceri externe să fie instruiți să se întâlnească periodic, cel puțin o dată la șase luni, pentru a dezvolta abordări coordonate ale problemelor regionale și internaționale critice.

-O platformă pentru dezvoltarea unor abordări reciproc acceptabile pentru delimitarea frontierelor
Kazahstanul propune crearea unei platforme de experți pentru a dezvolta abordări reciproc acceptabile ale delimitării frontierelor. În această activitate ar trebui să se implice avocați cu experiență, cartografi, grăniceri și alți specialiști, iar Consiliul de Miniștri ai Afacerilor Externe din cele cinci țări ar putea să o coordoneze.

-Rețea de centre comerciale și economice de frontieră

Potrivit lui Tokaiev, ar fi util să se ia măsuri adecvate pentru a lansa o rețea de centre comerciale și economice transfrontaliere care să servească drept puncte de ancorare ale Sistemului comun de transport al mărfurilor din țările din Asia Centrală, în perspectiva extinderii acestuia.

– Platformă pentru stimularea investițiilor în proiecte regionale

Referindu-se la „Centrul Financiar Internațional Astana” din Kazahstan, care este guvernat de legea engleză și toți judecătorii săi sunt englezi, Tokaiev a spus că AIFC ar putea deveni o platformă eficientă pentru încurajarea investițiilor directe și de portofoliu în proiecte regionale. Peste 1.400 de companii din 64 de țări sunt înregistrate la AIFC, dintre care multe sunt interesate să facă afaceri în Kazahstan și în țările învecinate.

Potentialul de transport si logistic al regiunii
Tokaiev s-a referit la Kazahstan ca o dezvoltarea activă a Rutei de transport internațional transcaspic, numită și „Coridorul de Mijloc”, care a devenit și mai relevantă de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Liderul kazah s-a referit la schimbările climatice și la cererea în creștere pentru resurse de apă și energie. Pentru coordonarea acțiunilor comune, el a propus crearea unui Birou de Proiect al țărilor din Asia Centrală pentru protejarea mediului și implementarea unei politici coordonate privind schimbările climatice în regiune.

Diplomația apei se află pe primul loc în prioritățile UE pentru regiune. Recent, UE a anunțat planurile de a deveni cel mai înalt investitor în cel mai înalt baraj din lume din Tadjikistan, într-o mișcare menită să ajute Asia Centrală să-și reducă dependența de energia rusă și o parte a răspunsului UE la Inițiativa Belt and Road a Chinei.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău