În timpul menstruației nu poți rămăne însărcinată și alte patru mituri despre această perioadă a lunii

pexels-photo-5712310
Foto: Nataliya Vaitkevich

Chiar dacă este ceva ce majoritatea femeilor experimentează la un moment dat în viața lor, menstruația rămâne acel subiect despre care foarte multe persoane evită să vorbească. Din cauza acestei tăceri, în societate au luat naștere o serie de mituri care trebuiesc combătute, scrie sexplicații.md.

Probabil ați auzit nenumărate mituri despre această perioadă a lunii, noi venim să le combatem pe cele mai răspândite. 

Mitul #1. Nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației

Realitate: Nu renunța la prezervative doar pentru că ai menstruație – șansele tale de a rămâne însărcinată în timpul menstruației sunt mici, dar acest lucru nu înseamnă că sunt excluse.

Deși este adevărat din punct de vedere teoretic că nu poți rămâne însărcinată în timp ce are loc eliberarea ovulului, spermatozoizii pot trăi în corpul tău până la cinci zile. Ceea ce înseamnă că orice spermatozoid care intră în corpul tău poate rămâne activ pe tot parcursul menstruației, precum și după – moment în care este posibil să rămâi însărcinată. Dacă faci sex și nu vrei să rămâi însărcinată, folosește protecție – indiferent dacă ai sau nu menstruație.

Mitul #2. Ar trebui să evitați activități precum exercițiile fizice și sexul atunci când aveți menstruație

Realitate: Nu mai folosi menstruația drept scuză pentru a nu merge la sală și a sta întinsă pe canapea. 

Activitatea fizică poate ajuta la ameliorarea durerilor și a altor simptome asociate cu menstruația, poate atenua crampele, durerile de spate sau cap.  

De asemenea, nu trebuie să evitați să faceți sex. De fapt, sexul te poate face să te simți bine prin eliberarea de dopamină și oxitocină – hormoni care fac din sex un stimulent natural al dispoziției (dar nu uitați de protecție). 

Mitul #3. Menstruația ar trebui să dureze exact o săptămână și să înceapă în aceeași zi în fiecare lună 

Realitate: Corpul tău este unic, la fel și ciclul tău lunar. Prin urmare, e perfect normal ca menstruația să vină mai devreme sau mai târziu cu câteva zile, chiar dacă e una regulată, și să dureze cu o zi mai mult sau mai puțin.

Pentru majoritatea femeilor, menstruația durează aproximativ cinci zile și se întâmplă la fiecare patru până la cinci săptămâni. Dar perioadele pot fi mai scurte sau mai lungi și se pot schimba în fiecare lună. 

Mitul #4. Sindromul premenstrual (PMS) este o problemă inventată și e doar în capul tău 

Realitate: Dacă începi să plângi, fiindcă cineva a mâncat ultima prăjitură, ai văzut o scenă romantică și te-ai emoționat sau vrei să te culci înainte de a lua cina, nu ești singură.

Sindromul premenstrual (PMS) este o combinație de simptome asociate cu menstruația și provoacă iritabilitate, oboseală, anxietate sau sentimente de tristețe înainte sau în timpul menstruației. Peste 90 % dintre femeile din SUA se confruntă cu cel puțin un simptom atunci când sunt la menstruație.

PMS este cauzat de hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul, care scad dramatic atunci când corpul tău realizează că nu ești însărcinată. Aceste simptome dispar pe măsură ce nivelul hormonilor începe să crească din nou. 

Mitul #5. Există un singur produs de igienă menstruală eficient 

Realitate: Tampoane, absorbantele, cupele menstruale – există o mulțime de opțiuni când e vorba despre igiena menstruală. Deși din publicitățile televizate și discuțiile cu prietenele tale s-ar părea că un produs este mai eficient decât celelalte, în realitate, fiecare are avantaje și dezavantaje. 

Multe persoane se simt inconfortabil să vorbească despre menstruație, iar aceasta contribuie la disiminarea miturilor. 

Menstruația este un proces absolut natural. Femeile și fetele ar trebui să se simtă încrezătoare în schimbările pe care le experimentează în fiecare lună și să aprecieze ceea ce corpul lor poate realiza – menstruația.

Taguri: ##sexplicații
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente