Se scumpesc creditele. Care sunt dobânzile în funcție de împrumutul solicitat

23 Iul. 2022, 13:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2022, 13:47 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna iunie 2022, creditele noi acordate au constituit 4,3 miliarde de lei, în creștere cu 9,0 la sută față de luna iunie 2021, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 54,7 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 39,7 la sută din totalul creditelor.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 11,34 la sută, la cele în valută – 4,04 la sută, iar la cele atașate la cursul valutei – 4,55 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, rata medie a evoluat după cum urmează: la creditele în moneda națională s-a majorat cu 0,79 puncte procentuale (p.p.). Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 10,42 la sută, persoanelor fizice care practică activitate4 – cu o rată de 13,82 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 12,52 la sută.

La creditele în valută s-a majorat cu 0,08 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 4,03 la sută, persoanelor fizice care practică activitate cu o rată de 4,75 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 6,17 la sută;

La creditele atașate la cursul valutei s-a majorat cu 0,71 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 4,13 la sută, persoanelor fizice care practică activitate cu o rată de 5,50 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 4,80 la sută.

Volumul creditelor în moneda națională acordate persoanelor fizice, în luna iunie 2022, s-a majorat comparativ cu luna precedentă cu 7,6 la sută și a constituit 1,01 miliarde de lei.

Din perspectiva scopului creditelor acordate persoanelor fizice, creditele de consum au deținut cea mai mare pondere (66,9 la sută) și au fost acordate cu o rată medie de 13,70 la sută (+2,01 p.p. comparativ cu luna precedentă și +8,87 p.p. comparativ cu iunie 2021).

Rata medie la creditele imobiliare acordate în monedă națională s-a majorat cu 1,38 p.p față de luna precedentă și cu 3,54 p.p. față de iunie 2021, și a constituit 9,93 la sută.

De menționat că 86,3 la sută din totalul creditelor imobiliare au fost acordate în moneda națională. Creditele de consum, de asemenea, au fost acordate, preponderent, în moneda națională (99,5 la sută din totalul creditelor de consum).

Creditele în moneda națională (Diagrama 6) cu termene de la 2 până la 5 ani, fiind cele mai solicitate în luna de raportare, au fost acordate cu o rată medie de 11,78 la sută (persoanelor juridice – cu 10,27 la sută, persoanelor care practică activitate – cu 14,06 la sută, iar persoanelor fizice – cu 13,73 la sută).

Cea mai mare rată medie la creditele acordate în moneda națională a fost înregistrată la creditele cu termenul de rambursare de la 1 până la 3 luni, constituind 12,47 la sută.

Creditele în valută cu termene de la 2 până la 5 ani (care au avut cel mai mare volum în luna de raportare) au fost acordate cu o rată medie de 4,11 la sută (persoanelor juridice li s-au acordat credite cu o rată de 4,11 la sută, persoanelor care practică activitate – cu 4,92 la sută, iar persoanelor fizice cu o rată medie de 6,42 la sută.

BNM urmărește economisirea

La ultima decizie de politică monetară, guvernatorul BNM, Octavian Armașu declara că banca centrală prin deciziile de politică monetară intenționează să tempereze consumul populației.

„Caracterul restrictiv al politicii monetare este pentru a impulsiona economisirea și a spori atractivitatea depozitelor. Politica monetară vizează atenuarea consumului populației precum și a creditării de consum care încălzește economia și alimentează presiunile pro inflaționiste”, declara guvernatorul BNM, Octavian Armașu la prezentarea Deciziei de politică monetară.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău