Sondaj IMAS: Doi din 3 moldoveni cred că dosarul lui Dodon este unul politic, iar 63% - că Maia Sandu ar fi implicată direct

Doi din trei moldoveni consideră că dosarul deschis pe numele fostului președinte Igor Dodon este unul politic și că e doar o modalitate de a distrage atenția publică de la problemele reale ale populaţiei. Cel puțin așa arată rezultatele sondajului realizat de IMAS, prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă

Foto: Colaj UNIMEDIA

67% consideră că este un dosar politic, 63% consideră că PAS sau Maia Sandu are legătură cu acest dosar. 62 la sută din respondenți consideră că arestul și tot ce se întâmplă cu fostul președinte nu e decât o modalitate de a distrage atenția publică de la problemele cu care se confruntă populaţia.

Totodată, 41 la sută dinte persoanele intervievate consideră că faptul că Igor Dodon a fos arestat de ziua de naștere a Maiei Sandu a fost mai degrabă o coincidenţă, în timp ce alți 33% consideră contrariul.

De asemenea, 55% din moldovenii intervievați sunt de părerea că justiţia din Moldova nu este suficient de independentă pentru a garanta o anchetă și un proces corect al fostului președinte. În același timp, 32% cred că jutiția își poate face datoria în acest caz.

Întrebați dacă ancheta se derulează corect, în opinia lor, 42% au răspuns cu „Nu”, iar 31% cu „Da”.


Având în vedere probele prezentate până acum și situaţia din justiţia din Moldova, respondenții au fost întrebați și ce așteptări au în privinţa modului în care se va finaliza procesul împotriva fostului președinte Igor Dodon. Iată cum au răpuns:

Compania de cercetare sociologică IMAS a prezentat, la 20 iulie, rezultatele studiului „Barometrul Socio-Politic. Iulie 2022”. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1007 respondenți cu vârsta de peste 18 ani, iar marja de eroare este de 3%. Datele au fost colectate în perioada 6-18 iulie.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate, fostul șef de stat, Igor Dodon, ar acumula 25,4 la sută din voturile alegătorilor. Actuala președintă, Maia Sandu, ar obține susținerea a 24,4% din electorat.

Totodată, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor ar acumula 42,5 la sută din voturile alegătorilor, iar Partidul Acțiune și Solidaritate - 30,7 %. Partidul „Șor” ar acumula 15,5 la sută dintre voturile moldovenilor.

De asemenea, președinta țării, Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și speakerul Igor Grosu nu se regăsesc în top 3 politicieni cu cele mai mari note date de moldoveni, realizat în cadrul sondajului IMAS. Locurile de frunte sunt ocupate de fostul șef de stat, Igor Dodon, primarul capitalei, Ion Ceban, și deputatul BCS Vladimir Voronin, fost președinte.

Ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost reținut pe 24 mai 2022, de ziua Maiei Sandu, pentru 72 de ore, pe 4 dosare penale, printre care trădare de patrie, corupție sau îmbogățire ilegală.

Pe 26 mai, judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu pe Igor Dodon pentru 30 de zile, deși procurorii au cerut menținerea fostului președinte după gratii. Comnatul lui Dodon, bănuit în dosarul de îmbogățire ilicită, drept complice, a fost trimis pentru o lună în Penitenciarul 13.

Igor Dodon a respins toate acuzațiile care i s-au adus și a declarat că poate proba fiecare sumă de bani care a fost ridicată de procurori din casa sa, acestea fiind legal acumulate din salariu.

Procurorii în comun cu CNA și SIS au descins pe 24 mai, de ziua Maiei Sandu, cu percheziții la domiciliul fostului șef de stat, Igor Dodon, fiind suspectat pe mai multe capete de acuzare.

„Un show de doi bani cu învinuiri grave și neprobate. Atunci când o guvernare nu e în stare să conducă țara, luptă cu opoziția, un cadou de ziua Maiei Sandu”, a comentat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Kremlinul s-a arătat îngrijorat de situația ce-l vizează pe fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, care este „un susținător al relațiilor de prietenie cu Rusia”.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat cu o săptămână înainte de reținere că ar putea fi arestat. „O nouă majorare de prețuri, ce fac ei? Își amintesc că a fost ceva în 2019, toți deja au înțeles că nimic nu a fost, și încearcă să facă un nou serial. Acuș va începe serialul Dodon la Procuratură”, a declarat președintele de onoare al PSRM.

La 31 mai, Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, prin care Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu. „Magistrații au lăsat aceeași decizie. Vreau să declar că mă consider nevinovat”, a declarat Dodon.


Pub