Noi detalii despre „cămătarul” de la CNA. Iulian Rusu: Diferența dintre cheltuieli și venituri este... nici nu am cuvinte... exorbitantă

„Cămătarul” de la CNA, șeful suspendat al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas, ar deține zeci sau chiar sute de bunuri imobile, pe care le-ar fi dobândit ilegal, în perioada în care a activat în cadrul instituției, iar diferența dintre veniturile și cheltuielile acestuia este una exorbitantă. Informațiile au fost făcute publice de către directorul CNA, Iulian Rusu, în cadrul ședinței de ieri a Parlamentului.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„La sfârșitul anului trecut, când a fost prezentat raportul CNA, eu am prezentat mai multe infiormații despre angajatul CNA Ghenadie Tănas, despre prezumtivele infracțiuni pe care le-a comis. Între timp a fost verificat, a existat o urmărire penală. Vă rog să faceți publice informațiile, la ce etapă se află acest dosar, ce infracțiuni au fost descoperite, de ce este bănuit și când va merge în judecată?”, l-a întrebat pe directorul CNA Andrian Cheptănar, deputat din fracțiunea PAS.

Iulian Rusu: „Din păcate este una dintre petele sure pe reputația CNA, dar continuăm înainte cu spor. Dumnealui a fost implicat în foarte multe acte de achiziții, precum și acte de împrumut. În cazul dumnealui există mulți subiecți care urmează a fi audiați în calitate de martori sau în alte calități procesuale. De asemenea, suntem pe final la evaluarea profilului, este vorba despre venituri și cheltuieli, stil de viață, dar și evaluarea activelor care erau în proprietatea lui sau a persoanelor apropiate, astfel încât el era, de fapt, beneficiarul efectiv sau deținea, de facto, respectivele bunuri.

Lista bunurilor imobile trece de 300, vorbim despre un număr foarte mare de active sub formă de terenuri sau altele, care se analizează. Investigația financiară paralelă este una voluminoasă, dar la etapa actuală deja s-a depistat o diferență, nici nu pot găsi cuvântul ca să descriu cât de mare este. Considerabilă nu cred că este cuvântul potrivit, substanțială de asemenea. Exorbitantă, în special în cazul unui funcționar public, care a activat în cadrul unui organ de drept”, a precizat Iulian Rusu.




La data de 8 decembrie 2021, au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală, în cadrul cauzei ce îl viza pe șeful Direcției Generale Urmărire Penală a CNA, Ghenadie Tanas, învinuit pe faptul îmbogățirii ilicite, infracțiune prevăzută de art.330/2 din Codul penal.

În dimineața aceleiași zile au avut loc percheziții la Centrul Național Anticorupție, mai exact în biroul lui Tanas, în urma cărora acesta a fost plasat în arest pentru 72 de ore.

Două zile mai târziu, Ghenadie Tanas a fost pus după gratii pentru 20 de zile.

Procuratura Anticorupție au anunțat, la data de 3 februarie 2022, că magistrații Curții de Apel Chișinău au admis recursul procurorului anticorupție și au dispus aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pentru un termen de 30 de zile, în privința unui complice al șefului suspendat al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas.

La 23 februarie, PA anunța că măsura preventivă pe numele șefului suspendat al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas, și complicelui nu a fost prelungită. Magistrații Judecătoriei Ciocana au respins demersul procurorilor.



Pub