Rusia completează lista țărilor „neprietenoase” cu alte 5 state. Care sunt acestea

Federația Rusă a completat lista țărilor „neprietenoase” cu alte 5 state. Astfel, în lista actualizată se regăsesc Slovacia, Croația, Grecia, Danemarca și Slovenia, scrie tass.ru, cu referire la serviciul de presă al Cabinetului miniștrilor de la Moscova.

Foto: FOTO: Profimedia IMages

Potrivit informației remise, Guvernul rus a actualizat lista țărilor „care comit acțiuni neprietenoase îndreptate împotriva misiunilor diplomatice și consulare ale Rusiei în străinătate”. Această listă include Danemarca, Grecia, Slovacia, Slovenia și Croația.

Decizia a fost adoptată pentru punerea în aplicare a decretului președintelui rus, Vladimir Putin, din 23 aprilie 2021 nr. 243 „Cu privire la aplicarea măsurilor de influență (contracționare) la acțiunile neprietenoase ale statelor străine”. Documentul presupune limitarea posibilității țări incluse în listă (chiar până la o interdicție totală) de a angaja persoane din rândul celor care se află pe teritoriul Rusiei în consulate, ambasade și reprezentanțe ale agențiilor guvernamentale.

Guvernul de la Moscova a precizat că, pe în afară de numele țărilor, lista aprobată indică și numărul persoanelor care se află pe teritoriul Rusiei, cu care misiunile diplomatice ale țărilor neprietenoase și consulatele acestora pot încheia contracte de muncă. Pentru Grecia, conform noului ordin, a fost atribuită o limită de 34 de persoane, pentru Danemarca - 20, pentru Slovacia - 16. Croația și Slovenia nu vor putea angaja persoane în oficiile lor consulare și în misiunile diplomatice.

În mai 2021, au fost impuse restricții misiunilor diplomatice ale Republicii Cehe și ale Statelor Unite. Lista aprobată de guvern nu este definitivă și, „ținând cont de acțiunile ostile în desfășurare ale statelor străine care sunt îndreptate împotriva reprezentanțelor Federației Ruse în străinătate”, poate fi extinsă, se mai precizează în comunicat.


Pub