Băncile au început goana după banii populaţiei cu dobânzi care aduc profit

22 Iul. 2022, 15:41
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Iul. 2022, 15:41 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

După o perioadă de doi ani, în care băncile au pus accent pe acordarea de credite, acum a venit rândul să-şi îndrepte atenţia spre produsele de economisire. Instituţiile financiare au crescut ratele dobânzilor la depozite cu câteva puncte procentuale.

La baza acestor mişcări surprinzătoare din partea băncilor comerciale stă rata de înăsprire politicii monetare pe fundalul inflației în ascensiune.

În luna iunie 2022, depozitele noi atrase la termen au constituit 3,9 miliarde de lei, în creștere cu 77,8 la sută față de luna iunie 2021. În lei moldovenești, plasamentele au constituit – 2,9 miliarde de lei, iar în valută străină – 985 mil. de lei, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Depozitele noi atrase au fost reprezentate, preponderent, de depozitele persoanelor fizice, cu o pondere de 68,72 la sută (56,1 la sută fiind depozitele atrase în moneda națională și 12,7 la sută cele în valută).

Comparativ cu luna precedentă, rata medie a evoluat la depozitele noi atrase la termen în moneda națională s-a majorat cu 1,34 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 4,16 la sută, persoanele fizice care practică activitate – cu o rată medie de 1,61 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 11,36 la sută.

La depozitele noi atrase la termen în valută s-a majorat cu 0,02 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 0,42 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 0,46 la sută. Persoanele fizice care practică activitate nu au plasat depozite în valută.

În comparație cu iunie 2021, rata medie la depozitele atrase în moneda națională s-a majorat cu 6,36 p.p., iar rata medie la depozitele în valută s-a micșorat cu 0,06 p.p.

Depozitele în moneda națională cu termene de la 6 până la 12 luni, deținând cea mai mare pondere (58,3 la sută din totalul depozitelor în moneda națională), au fost atrase cu o rată medie de 10,93 la sută (depozitele persoanelor juridice au fost atrase cu o rată medie de 5,79 la sută, persoanele fizice care practică activitate – cu o rată de 5,00 la sută, iar depozitele persoanelor fizice – cu o rată de 11,68 la sută

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 13:19 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o postare recentă pe Facebook, acesta a subliniat discrepanțele majore între prețurile practicate în Republica Moldova și cele din alte țări europene. Remarcând că ceea ce se consideră „premium” în Moldova este adesea echivalent cu nivelul economic în alte țări europene, el a atins subiecte precum prețurile la alimente, tarifele la utilități, costul locuințelor și chiriile la spații comerciale și hoteluri.

„Tarifele la utilități, nu vreau să răscolesc. Costul unui metru pătrat de apartament e mai mare decât la București, și asta în condițiile în care trebuie să faci „remont”. Adică, finisajele sunt pe cont propriu, iar asta dublează prețul. La avion? Păi, mai bine plec spre America decât spre Chișinău. Chiriile la spațiile comerciale? Ca la Paris. Tarifele la hoteluri? Tot pe acolo”, scrie fostul premier.

Îngrijorarea sa este evidentă și în ceea ce privește costurile materialelor de construcție și instalațiilor sanitare, care sunt de două ori mai mari decât în țări precum România. Aceasta a dus la o situație în care unii moldoveni sunt tentați să aducă materiale de construcție din alte țări, pentru a face economii semnificative. „Întreb afaceriștii și comercianții: de ce puneți adaos 200%?! Păi, avem costuri, riscuri, vânzări mici… ”.

În final, fostul premier și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de viziune a businessului local și la politica autorităților, sugerând că intervenția este necesară în domenii precum politica concurențială și fiscală pentru a promova o creștere economică sustenabilă și pentru a încuraja producția internă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău