(VIDEO/FOTO) Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului s-a lansat oficial. Care este misiunea instituției

22 Iul. 2022, 16:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2022, 16:41 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Astăzi, 22 iulie, la Palatul Republicii, a avut loc evenimentul de prezentare a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), instituție publică din subordinea Ministerului Economiei. Instituția are misiunea de a susține dezvoltarea mediului antreprenorial autohton, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, prin promovarea culturii antreprenoriale, acordarea asistenței financiare și tehnice pentru companii, emiterea garanțiilor financiare și de stat, precum și asigurarea infrastructurii de suport în afaceri. Noua instituție, reformată din ODIMM, va avea o structură organizatorică nouă, un sistem eficient de management al riscurilor și va implementa un control riguros asupra modului de utilizare a banului public.

La evenimentul de lansare a ODA au participat prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, reprezentanți ai organizațiilor internaționale partenere de dezvoltare, misiunilor diplomatice, autorităților publice centrale, instituțiilor financiare și asociațiilor de business, invitați din mediul de afaceri și cel asociativ.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că Executivul  va susține în continuare dezvoltarea antreprenoriatului pentru ca acesta să devină un motor tot mai puternic al economiei naționale.

„Ne dorim ca ODA să devină o punte dintre stat și antreprenori și să fie cu adevărat pro-activă în identificarea potențialului antreprenorial al cetățenilor noștri de orice vârstă, din orice regiune a țării, din orice domeniu de activitate. Guvernul crede în potențialul antreprenorilor acestei țări, iar acesta poate fi valorificat pe deplin prin implicarea autorităților în momentele cheie de dezvoltare a afacerilor”, a spus Natalia Gavrilița.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a dat asigurări că Guvernul va extinde gama de servicii ODA pentru a consolida mediul antreprenorial.

Prin intermediul ODA, vrem să oferim antreprenorilor tot suportul de care au nevoie. Vrem să creștem atât programele, cât și instrumentele financiare de suport pentru antreprenori. Pe lângă Fondul de garantare, disponibil, în prezent, vrem să dezvoltăm și un Fond de dezvoltare, care va asigura resurse ieftine investitorilor noștri, ca să le asigure finanțare pe un termen de până la 10 ani, cu un preț stabil, protejați de riscurile sistemului financiar.”

Dumitru Pîntea, director interimar ODA, a menționat că noua instituție își propune să fie una puternică, cu o guvernanță modernă, capabilă să vină cu soluții clare pentru antreprenori mai ales în perioade de criză.

„Guvernanța instituției va fi aliniată la cerințele și principiile moderne pentru a asigura transparență sporită, procese mai eficiente și capacitate de absorbție extinsă a finanțărilor partenerilor externi. Vom oferi un spectru mai larg de programe și o asistență mai calitativă la pregătirea proiectelor investiționale pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a afacerilor, de la lansare până la internaționalizarea acestora. ODA va fi asemeni unei instituții financiare care în procesul de finanțare evaluează riscul de credit, riscul de piață, afilierea și concentrarea economică, viabilitatea și impactul în timp al afacerii.”

ODA își propune să consolideze colaborarea cu Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri, centrele de consultanță în afaceri, alte entități de suport în afaceri, pentru a le transforma în parteneri regionali, care vor susține implementarea mecanismelor de suport la nivel local. În același timp, instituția își va digitaliza procesele interne pentru a îmbunătăți interacțiunea cu beneficiarii prin intermediul unui sistem informațional care va asigura un control mai riguros al proceselor. Procesul decizional, de asemenea va fi schimbat, prin instituirea unui comitet extern de finanțare și risc, compus din membri independenți atât de mediul politic, cât și de cel intern operațional.

Reformarea organizației și crearea elementelor de vizibilitate sunt susținute prin proiectul de asistență tehnică „Sprijin pentru IMM-uri în regiunile rurale”, finanțat de Uniunea Europeană. Organizarea evenimentului de lansare a ODA este cofinanțată de Uniunea Europeană.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.

Gazprom a anunțat joi că a trecut pe o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piaţă de vânzare, transmite CNBC.

Rezultatele evidenţiază declinul dramatic al Gazprom, care de la prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, precum Ucraina şi Republica Moldova Moldova.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble, potrivit agenţiei de presa Interfax.

Conform analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârşitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Pierderea Gazprom din 2023 a urmat unui profit net de 1.200 miliarde de ruble în 2022.

Compania, cu sediul în prezent la Sankt Petersburg, a înregistrat pierderi mari la sfârşitul anilor 1990, după ce a acumulat datorii în valută, umflate în ruble de criza financiară din 1998.

Acţiunile Gazprom la Moscova au scăzut cu aproximativ 3,3% în urma publicării rezultatelor.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piaţa sa primară de export, s-au redus din cauza consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deţine monopolul conductelor de gaze în străinătate, a fost cea mai tangibilă victimă a sancţiunilor occidentale.

Gazprom a fost, de asemenea, implicată într-un program amplu de aducere a gazelor naturale în gospodăriile locale.

Compania a declarat joi că a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023, în contrast cu un profit de 1.900 miliarde de ruble în 2022.

Veniturile sale totale au scăzut la 8.500 miliarde de ruble anul trecut, de la 11.700 miliarde de ruble în 2022.

Profitul de bază, sau câştigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA), a scăzut la 618,38 miliarde de ruble anul trecut, de la 2.790 miliarde de ruble în 2022, conform calculelor Reuters.

„EBITDA pe întregul an, de 7,2 miliarde de dolari, a fost cel mai rău din ultimii 22 de ani, de când compania a raportat 7,6 miliarde de dolari în 2002”, a declarat Ronald Smith, de la agenţia de brokeraj BCS Global Markets din Moscova.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze naturale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi, în 2023. Gazprom nu şi-a publicat propriile statistici de export de la începutul anului 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău