Așa-numitele autorități de la Tiraspol au declarat că vor alipirea la Rusia. Care este reacția Republicii Moldova

transnistria
Foto: AFP

Așa-numitul ministru de externe al regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, a anunțat că regiunea din stânga Nistrului se concentrează pe alipirea la Rusia. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru RIA Novosti.

„Vectorul regiunii transnistrene a rămas neschimbat de-a lungul anilor de existență, ceea ce se reflectă în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde se indică clar: independența cu alipirea liberă ulterioară la Federația Rusă. Independența țării este o prioritate absolută”, a declarat Ignatiev.

Totodată, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a anunțat că nu cunoaște despre ce fel de procese de alipire a regiunii transnistrene la Rusia face referință Ignatiev.

În același timp, Serghei Țekov, membru al Comitetului pentru afaceri externe din cadrul Consiliului Federației Ruse, a numit care sunt condițiile pentru intrarea regiunii transnistrene în componența Federației Ruse. Una dintre condiții acesta a numit că este desfășurarea cu succes a „operațiunii militare speciale ruse pe teritoriul Ucrainei” și ieșirea către granițele regiunii transnistrene.

Reacția autorităților din Republica Moldova

„Toți partenerii internaționali și autoritățile constituționale susțin ferm formula de reglementare pașnică și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în limitele frontierelor ei internațional recunoscute. Reintegrarea țării și reconstituirea spațiilor naționale unice între cele două maluri ale Nistrului este obiectivul primordial al negocierilor privind reglementarea transnistreană”, se arată într-un mesaj al Biroului politici de reintegrare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente