Nu există informații că Putin este bolnav, spune șeful CIA

Nu sunt informaţii că Vladimir Putin este instabil sau că are o sănătate şubredă, a declarat șeful CIA, William Burns, scrie digi24.ro cu referire la BBC.


Foto: digi24.ro

În ultima perioadă au existat tot mai multe speculaţii neconfirmate în presă conform cărora Putin, care împlineşte 70 de ani în acest an, ar putea fi bolnav de cancer. William Burns a declarat însă că nu există dovezi care să sugereze acest lucru, glumind că președintele rus părea chiar „prea sănătos”.

„Există o mulţime de zvonuri despre sănătatea preşedintelui Putin şi, din câte putem spune, este prea sănătos”, a spus Burns la Aspen Security Forum din Colorado.

Burn a făcut aceste comentarii într-un moment în care SUA au anunţat că vor furniza Ucrainei mai multe arme cu rază lungă de acţiune.

Burns, care a fost ambasador la Moscova, a spus că l-a observat şi a avut de-a face cu liderul rus de mai bine de două decenii.

Putin "crede în control și intimidare", iar aceste trăsături s-au accentuat în ultimul deceniu, pe măsură ce anturajul său de consilieri s-a restrâns, a spus şeful CIA.

"Este convins că destinul său ca lider al Rusiei este de a restaura Rusia ca o mare putere. El crede că cheia pentru a face asta este recrearea unei sfere de influenţă în vecinătatea Rusiei şi nu poate face asta fără a controla Ucraina".

Burns a mers la Moscova în noiembrie pentru a avertiza cu privire la consecinţele grave pentru invadarea Ucrainei în urma informaţiilor adunate de SUA despre planurile Rusiei. Dar directorul CIA a spus că a plecat "mai îngrijorat decât atunci când am ajuns”.

Planurile preşedintelui rus s-au bazat pe "ipoteze profund greşite şi pe unele iluzii reale, în special despre Ucraina şi voinţa ei de a rezista", a spus Burns.

"Putin chiar crede în retorica lui. L-am auzit spunând asta în privat de-a lungul anilor că Ucraina nu este o ţară adevărată. Dar, ţările adevărate ripostează, iar asta au făcut ucrainenii", a declarat șeful CIA. Potrivit estimărilor SUA, numărul victimelor ruşilor în Ucraina a ajuns până acum la aproximativ 15.000 de morţi şi poate 45.000 de răniţi, a spus Burns.

Directorul CIA a estimat că pierderile ucrainene au fost puţin mai mici. El a adăugat că actuala concentrare a forţelor Rusiei în Donbas sugerează că armata a învăţat lecţii dure. 

Vladimir Putin și-a acoperit picioarele cu o pătură în timp ce prin fața lui se desfășura parada de Ziua Victoriei, iar imaginile au devenit virale, gestul lui alimentând speculațiile cu privire la sănătatea sa.


Pub