Scandalul ambulanțelor din Turcia. Gîlca: „Doamna Nemerenco, în 2019 spuneați că licitația e trucată. Acum ne-ați prostit. V-au cumpărat? Cu cât?”

Șeful Direcției asistență medicală și socială a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, se arată indignat de faptul că Ministerul Sănătății a transmis ieri, CNAMUP, 30 de ambulanțe noi, ce fac parte din lotul celor 168 de autosanitare procurate de la o firmă din Turcia, în cadrul unui proiect finanțat în baza Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, proiect criticat dur de ministra Ala Nemerenco, anterior, pe motiv că echipamentul din unitățile de transport ar fi de proastă calitate, iar licitația – trucată. „Dna Ministru Ala Nemerenco, da – sistemul medical are nevoie de ambulanțe, dar nu prin scheme de corupție! Atunci, în 2019, cu toții v-am admirat! Acum ne-ați prostit... Explicați-ne de ce??? Dvs ați adus astăzi încă un lot din acele ambulanțe din Adana, Turcia, procurate prin licitația trucată organizată încă în 2018. Raportul Comisiei a fost făcut public în 2019”, a scris Boris Gîlca, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Foto:
„A fost un subiect de mare interes public, dar și mare ”tam-tam-taram” al Guvernului PAS-1 pe atunci: că „nu acceptăm!”, că „luptăm cu corupția!”, că „reziliem contractul imediat”, că „vom cerceta toate aranjamentele trucate!” etc.

Am avut ședințe comune în 2019 la Minister, împreună cu Dvs, cu compania turcească și anume Dvs v-ați pronunțat și ați anunțat public atunci că contractul fraudulos va fi reziliat, că acest lucru nu se discută și ca va fi petrecută o nouă licitație...

Acum ce s-a întâmplat? V-au convins cumva altfel? V-au cumpărat? Cu cât? V-au speriat? Cum să vă credem pe Dvs și pe toți că luptați cu corupția? Cum rămâne cu aspirațiile europene?

Concluzii din acel raport:

- Este evident costul foarte înalt al ambulanțelor FORD înaintate la licitație, a modalităților de asamblare/montare, dotare și calitatea dubioasă a echipamentelor propuse;

- Așteptările sistemului medical, dar și ale personalului medical din Serviciul Asistență Medicală de Urgență țin de procurarea unor ambulanțe dotate cu echipamente medicale certificate în UE, de înaltă calitate, fapt care va facilita siguranța pentru pacient, dar și pentru lucrătorii medicali;

- Împrumutul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) de 12 mln euro impune, prin definiție, procurarea unor ambulanțe de calitate care vor servi pacienții pe termen lung, astfel să fie justificat acest împrumutul pe care Guvernul Republicii Moldova îl va rambursa, cu dobândă...”, a mai punctat șeful Direcției asistență medicală și socială a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca.
Contactată de UNIMEDIA pentru o reacție la acuzațiile care i se aduc, șefa serviciului de informare și comunicare cu mass media, Elena Mudrîi, nu a venit cu un răspuns, deocamdată.

Iată ce declara anterior Ala Nemerenco, în primul său mandat de ministru al Sănătății: „Am încercat să gestionez corect acel contract la 168 de ambulanțe.Încălcările sunt foarte grave, anume la achiziții, totul absolut,începând cu caietul de sarcini, standarde, costurile, procedura de achiziții care a fost una internațională, faptul că a fost ales un singur câștigător dinytr-un singur participant, deși 9 companii au procurat documentele de tender, calitatea acelor ambulanțe, comisia ministeruli a plecat acolo și a văzut. Vizavi de echipamentul care se instalează acolo, în niște angare improprii, comisia, acel grup de experți a avut foarte multe obiecții viavi de calitatea echipamentelor”.


Ieri, parcul de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a fost reînnoit cu 30 de autosanitare, dotate cu echipamentele necesare pentru acordarea asistenței medicale de urgență populației. La eveniment a participat și ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Ambulanțele distribuite fac parte din lotul de 168 de autosanitare, procurate în cadrul unui proiect de modernizare a parcului auto al CNAMUP, finanțat în baza Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În primul său mandat de ministru, Ala Nemerenco insista pe rezilierea contractului cu firma turcă, pentru că ambulanțele ar fi de proastă calitate și la un preț prea mare pentru nivelul de dotare al acestora. Comisia a constatat că ambulanțele sunt „sub orice critică”, iar prețul stabilit între 60 și 79 de mii de euro pentru o unitate este prea mare, preciza Nemerenco.

În ianuarie 2020, prim-ministrul de atunci, Ion Chicu, a anunțat că a rămas valabil contractual semnat cu firma din Turcia și cele 168 de ambulanțe vor fi livrate în R. Moldova în următoarele patru-cinci luni.

În aprilie 2020,  Ion Chicu, declara, cu referire la acuzațiile Alei Nemerenco: „Foarte vocală este o doamnă care în vara a condus sistemul medical, văd că știe tot cum trebuie de făcut. Deciziile acestei doamne practic au distrus și sistemul medical în ultima perioadă. Pe parcursul a 6 luni, practic nu s-a procurat echipament, pentru că se sabota iată de ce la sfârșitul lunii februarie am fost nevoit să o alung, ei sabotau intenționat, dacă stimata doamnă nu sabota procurarea 170 ambulanțe noi din creditul bancii Consiliului Europene de pe achiziții monitorizate de bancă aceasta europeană, avea să avem cu 160 de ambulanțe mai mult”.

În mai 2020, ministra Sănătății de atunci, Viorica Dumbrăveanu, anunța, într-un interviu pentru UNIMEDIA, că două dintre cele 168 de ambulanțe au fost livrate în Moldova și urmau să fie evaluate de către un grup de specialiști pentru a stabili dacă corespund cerințelor, iar ulterior să fie luată o decizie în privința executării contractului. Aceasta mai declara că licitația nu a fost trucată, așa cum se vehicula: „Eu am încheierea Procuraturii anticorupție cu privire la neinițierea unui dosar penal pe procedura de achiziții publice, în privința procurării acestor ambulanțe. În opinia organelor de drept, totul a fost în condițiile cadrului normativ și nu există elementele constitutive ale unei acțiuni pentru a iniția un dosar penal și în condițiile respective noi avem toată șansa să participăm într-o instanță de aritraj internațional cu un litigiu și în cazul dat să plătim unei părți contractante acel venit pe care l-a ratat ca rezultat al neexecutării al acestui contract”.

Întrucât pe 20 ianuarie 2020 a expirat termenul contractului, Viorica Dumbrăveanu a mai precizat că tot ianuarie, s-a coordonat și s-a încheiat un acord adițional de prelungire pentru încă un an a termenului.


Pub