Robu, despre alertele false cu bombă: - Câte au fost? - Foarte multe. - Cât a cheltuit statul? - Nu cunosc

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat, după ce s-a prezentat la ședința de astăzi a Parlamentului, că mesaje cu privire la alertele false cu bombă parvin din mai multe țări, fără, însă, a da detalii. Totodată, acesta a menționat că, cheltuielile pe care le suportă statul, pentru a face verificările la instituțiile care ar fi fost minate, sunt foarte mari.

Foto: UNIMEDIA

„Din alte țări. Când organul de urmărire penală va avea detalii de unde parvin mesajele despre alertele false, o să venim cu un comunicat”, a declarat Dumitru Robu.

Întrebat cât a cheltuit statul, PG interimar a răspuns: „Nu cunosc o sumă exactă, dar sunt foarte mari cheltuieli anume pentru a se deplasa colaboratorii de poliție pentru verificare”.

Cât despre numărul total al alertelor false pe întreg teritoriul țării, acesta este „foarte mare”. „Nu cunosc numărul, dar sunt foarte multe în fiecare zi”.

Peste 50 de alerte false cu bombă au fost înregistrate în această lună, la Aeroportul Internațional Chișinău, Primăria Chișinău, judecătorii, precum și la alte instituții din țară, dar și la unele centre comerciale. În acest context, la  15 iulie, grupul de investigație format de Procurorul General, in care fac parte ofițeri de investigație ai INI și ofițeri ai SIS, sub conducerea PCCOCS, s-a întrunit în ședință. În cadrul acesteia, au fost raportate informațiile obținute precum și au fost stabilite următoarele acțiuni de investigație. Totodată, PCCOCS a anunțat că pe dosar sunt mai muți suspecți - atât din țară, cât și peste hotare.

Poliția a fost sesizată prin intermediul poștei electronice, precum că mai multe instituții ale statului (Parlament, Guvern, instituții judecătorești, centre comerciale, spitale, Aeroportul Internațional Chișinău, etc.), au fost avertizate despre amplasarea obiectelor explozibile.  La fața locului au fost orientate toate serviciile specializate, pentru a stabili toate circumstanțele.

Alertă cu bombă a fost și la Parlament, Aeroportul Internațional Chișinău și toate sediile Judecătoriei Chișinău.

Procurorii PCCOCS și ofițerii INI investighează denunțurile false din ziua de marți, 5 iulie 2022, privind atentate cu bombă în capitală și republică. Potrivit unui comunicat emis de Procuratură, denunțurile au fost trimise de pe o adresă electronică, în după-amiaza aceleași zile, pe mai multe adrese guvernamentale și conțineau mesaje cu caracter amenințător despre plasarea unor obiecte explozive în mai multe instituții din țară.


Pub