Figurează sau nu Oleg Reidman în dosarul fraudei bancare? Răspunsul PG interimar

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat că, la moment, deputatul BCS Oleg Reidman nu are vreun statut pe cauza numită generic frauda bancară.

Foto: UNIMEDIA

„Examinați instrumentarea unui dosar în privința domnului Reidman, care figurează în mai multe analize efectuate, inclusiv de Consiliul Snticorpuție? Are domnul Reidman atribuție la frauda bancară?”, a fost întrebat Procurorul General interimar.

„Din câte cunosc, la moment domnul Reidman încă nu are vreun statut pe cauza numită generic frauda bancară. La timpul potrivit o să comunicăm ce persoane mai sunt vizate”, a răspuns Dumitru Robu.

Anterior, Anticorupție scria că deputatul din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor Oleg Reidman, fost consilier economic al președintelui Voronin, ar fi unul din personajele cheie în spălarea a zeci de miliarde de dolari,prin intermediul sistemului judecătoresc și frauda bancară, care a urmat. Informaţia se regăseşte în raportul „Republica offshore”, făcut public luni, de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA).

„Reidman a susținut o agendă legislativă care a facilitat intrarea fluxurilor financiare în Moldova la mijlocul anilor 2000, iar în 2013 a condus o comisie parlamentară specială, care a recomandat emiterea suplimentară de acțiuni la BEM, ca soluție la problemele de capitalizare, ceea ce, ulterior, i-a permis lui Șor să obțină controlul asupra băncii”, se arată în raport.

Autorii documentului susţin că, în 2005, Oleg Reidman, pe atunci consilier economic al președintelui Voronin, a pregătit un memorandum care stabilea ce pași poate întreprinde Moldova pentru a atrage și a obține beneficii economice din fluxurile financiare internaționale.

În 2013, Oleg Reidman a fost preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privint situaţia de la Banca de Economii.


Pub