Prima Tabără de antreprenoriat a avut loc la Cahul. Elevi, studenți din sudul țării au învățat cum să inițieze afaceri

21 Iul. 2022, 10:45
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
21 Iul. 2022, 10:45 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Elevi, studenți și specialiști în IT din sudul țării au învățat cum să inițieze, administreze și să dezvolte o afacere în cadrul primei Tabere de antreprenoriat organizată de „EU4Moldova: Startup City Cahul”. Tinerii au avut parte de sesiuni informative și au studiat etapele pe care trebuie să le parcurgă pentru a avea o afacere de succes, fiind ghidați de mentori cu experiență.

Regiunea Cahul este recunoscută de specialiști drept una favorabilă dezvoltării startup-urilor, dar în pofida faptului că localnicii își doresc să se lanseze în afaceri, adesea aceștia nu sunt familiarizați cu noțiunile din domeniul businessului și procedurile pe care trebuie să le urmeze.

Pentru că antreprenoriatul înseamnă mai mult decât un simplu plan de afaceri, participanții la Tabăra de antreprenoriat au aflat în detaliu ce presupune atât planificarea, cât și managementul, iar un accent important a fost pus pe importanța implementării inovațiilor și tehnologiilor informaționale.

„Multă informație utilă. Am aflat despre toate etapele de lansare a unei afaceri și despre posibilitatea de integrare a aspectelor tehnologice”, spune Veronica Zbîrciog, una dintre participantele la Tabăra de antreprenoriat, în prezent studentă la Colegiul „Iulia Hasdeu”.

Fetele și băieții care au participat la Tabăra de antreprenoriat își doresc să se lanseze în afaceri, având deja idei despre ce ar dori să ofere: hărți virtuale, servicii de arhitectură, servicii medicale, dezvoltarea turismului istoric, precum și a sectorului Horeca din Cahul.

„Tabăra este foarte bine organizată. Am acumulat un volum de informații utile într-o perioadă foarte scurtă. Am făcut și schimb de experiență. Astăzi sunt și mai motivat să mă lansez în lumea antreprenoriatului”, spune Radomir Barbarov, în vârstă de 24 de ani.

În total au avut loc 4 zile de sesiuni informative, ateliere de lucru și networking. Sesiunile au fost ghidate de către mentori locali și naționali din diverse domenii.

„A fost o activitate diferită de cele care se organizează, ne-am axat pe partea administrativă a unei afaceri. Am discutat despre cum estimăm un buget, care sunt rapoartele anuale necesare și de ce le prezentăm la Inspectoratul Fiscal, cum angajăm oamenii, despre importanța unui plan de marketing, cum ne prezentăm și cum prezentăm afacerea noastră, precum și despre integrarea serviciilor IT”, a declarat Daria Taucci, Startup Manager în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul.

„EU4Moldova: Startup City Cahul”, proiect implementat de ATIC cu asistența financiară a UE și în parteneriat cu Ambasada Suediei, sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriat, ocuparea forței de muncă în întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău