„La Vadul lui Vodă ce e?” Gîlca: Îmi pare rău că cei de la ANSP se contrazic pe ei înșiși. Vibrionul holeric provoacă diaree și afecțiuni grave

Șeful Direcției asistență medicală și socială, Boris Gîlca, dezminte informațiile făcute publice de ANSP, cu privire la rezultatele obținute după colectarea probelor de apă din Nistru, la vibrionul de holeră. „În două probe, anume la plaja din Vadul lui Vodă și plaja din Vatra s-a eliminat vibrionul holeriformic non-01. Îmi pare rău că unii colegi au încercat să se contrazică însăși ei pe ei pe raportul prezentat”, a precizat acesta, la ședința de ieri a Consiliului Municipal Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

„În Vadul lui Vodă ce e? Dvs ați spus la ședința Primăriei că s-a depistat vibrionul de holeră. Agenția Națională de Sănătate Publică a dezmințit informația. Mulți dintre noi pleacă la plaja din Vadul lui Vodă în zilele de odihnă și vrem să știm care este situația”, a menționat consilierul PD Victor Mîndru, în cadrul ședinței CMC, unde Boris Gîlca a prezentat raportul privind situația epidemiologică în Chișinău.

„Săptămânal se efectuează așa numitele studii sau verificări de santinele în toate bazinele acvatice și vă citesc din raportul Centrului de Sănătate Publică: Săptămâna trecută au fost colectate 6 probe de apă din bazinele acvatice, în 3 puncte de santinelă: Plaja din Vadul lui Vodă, plaja din Vatra și râul Bîc, după evacuarea apelor reziduale din mun. Chișinău. În două probe, anume la plaja din Vadul lui Vodă și plaja din Vatra s-a eliminat vibrionul holeriformic non-01. Este un vibrion din grupul holeric, chiar dacă nu provoacă holeră, provoacă diaree, grave afecțiuni și recomandarea este de a evita scăldatul în aceste bazine acvatice și de a păstra regulile de sănătate publică.

Îmi pare rău că unii colegi au încercat să se contrazică însăși ei pe ei pe raportul prezentat. În fapt, noi cunoaștem că bazinele acvatice din jurul mun. Chișinău cu regret nu sunt cu apă pură. An de an avem aceste raportări, rămâne să fim în alertă, iar scăldatul în aceste bazine acvative rămâne în responsabilitatea personală a fiecăruia. Dar în mod special atenționez părinții, să fie mult mai atenți față de copii referitor la scăldatul în bazinele acvatice”, a răspuns șeful Direcției asistență medicală și socială.



La sfârșitul lunii iunie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunța detalii cu privire la depistarea vibrionului holeric pe plaja de la Vadul lui Vodă. Potrivit agenției, nu a fost confirmat vreun rezultat pozitiv la vibrionul holeric în nicio probă din cele supuse examenului bacteriologic.

Mai devreme, la 20 iunie, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca anunțat că la plaja de la Vadul lui Vodă a fost depistat vibrionul de holeră. Acesta a îndemnat cetățenii să asculte de sfatul medicilor și „să rămână în alertă referitor la posibile urmări”.


Pub