‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova își aliniază sistemul de gestionare a subproduselor de origine animală la standardele europene,...

Moldova își aliniază sistemul de gestionare a subproduselor de origine animală la standardele europene, cu sprijinul Băncii Mondiale

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Deșeurile animale în Moldova ar putea fi procesate și transformate în combustibili și fertilizanți, conform unui studiu de fezabilitate privind crearea unității de gestionare a subproduselor de origine animală (SOA) care nu sunt destinate consumului uman.

Studiul a fost elaborat cu sprijinul Corporației Financiare Internaționale (IFC), parte a grupului Băncii Mondiale și prezentat astăzi în cadrul unui eveniment public.

În baza lui, Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) va derula procedurile de achiziție a utilajelor și creare a unității specializate. În acest sens, MAC-P a primit o finanțare suplimentară de la Banca Mondială în valoare de 13 milioane de euro.

În prezent, metodele de eliminare a deșeurilor animale nu sunt conforme cu cele mai bune practici internaționale și presupun riscuri înalte pentru sănătatea publică și mediu.

Anual, de la abatoare, fabrici de procesare, unități de alimentație publică sunt generate aproximativ 26 de mii de tone de deșeuri animaliere, numite subproduse de origine animală nedestinate consumului uman.

Construcția unității de prelucrare a sub-produselor de origine animală este de importanță majoră pentru țara noastră, întrucât reprezintă un element indispensabil al sistemului de siguranță a alimentelor. În mod special, această unitate este crucială pe segmentul exporturilor, în contextul în care Republica Moldova nu poate fi autorizată să exporte produse de carne în Uniunea Europeană fără a dispune de un sistem de management al sub-produselor de origine animală”, a declarat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Subprodusele de origine animală sunt reprezentate de cadavre întregi sau porțiuni de cadavre de animale, precum și alte deșeuri provenite de la animale, improprii consumului uman.

‹ adv ›

În funcție de riscurile pentru sănătatea publică și animală, subprodusele de origine animală sunt clasificate în trei categorii:

  • Prima categorie, cea mai periculoasă, cuprinde animale suspecte de /confirmate cu boli grave. De asemenea, în aceeași categorie sunt incluse deșeurile de catering provenite din mijloace de transport folosite la nivel internațional (transport aerian, naval, rutier, pe căi ferate).
  • Cea de-a doua categorie cuprinde gunoi de grajd, fetuși, ovule sau păsări moarte în ou, etc.
  • Din cea de-a treia categorie fac parte carcasele sau cadavre de animale sacrificate în abator, păr de porc, pene sau sânge.

Pe lângă unitatea de procesare a SOA, MAC-P planifică o serie de alte activități conexe, printre care crearea unui registru central pentru toți producătorii de SOA, crearea sistemului de colectare și transportare SOA, implementarea principiilor HACCP la Unitatea de prelucrare a SOA.

Realizarea acestui proiect presupune două faze. Prima este etapa de documentare, pe care o încheiem astăzi, urmată de crearea infrastructurii critice, prin elaborarea cadrului de reglementare, construcția și dotarea cu echipamente a unității de gestionare a SOA, crearea unui call centru pentru operatorii SOA și, nu în ultimul rând, informarea tuturor părților interesate”, a declarat Liviu Gumovschi, directorul executiv al Unității de implementare și monitorizare a proiectelor în domeniul agriculturii, finanțate de Banca Mondială.

O parte din SOA cu valoare înaltă din categoria a 3-ea este deja valorificată de patru companii existente pe piață. Însă niciuna dintre aceste companii nu este autorizată să proceseze SOA din categoria 1 și 2. Cu o capacitate anuală de cca 15 mii de tone, noua unitate de procesare nu va face concurență sectorului privat, constată studiul de fezabilitate.

‹ adv ›

În cadrul evenimentului au fost prezentate, de asemenea, activitățile prioritare pentru crearea sistemului de management al SOA, aspectele de mediu, dar și cele mai bune practici din țările UE, urmate de discuții cu procesatorii din Republica Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›