Durleșteanu: Contractul cu Gazprom trebuie renegociat, altfel riscăm un colaps financiar al întregii țări

Fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, susține că Guvernul trebuie să renegocieze contractul cu Gazprom. În opinia acesteia, singura soluție este ca Guvernul să renegocieze acest contract pentru a fixa un preț clar corelat la coșul produselor petroliere, dar și la puterea de cumpărare a moldovenilor, altfel riscăm să asistăm la un colaps financiar a întregii țări. Aceasta mai spun că renegocierea contractului poate avea loc până în septembrie.

Foto: fb/MarianaDurlesteanu

„Republica Moldova trece alături de țările din regiune printr-un stres strategic ce i-a afectat atât puțina bunăstare ce oferea cetățenilor săi cât și liniștea ce îi asigura liniștea necesară reformelor atât de necesare. Cu toate că Dumnezeu, dar mai ales Ucraina ne-au ferit de război, nu a reușit să ne ferească de problemele folosirii gazelor de către Rusia ca armă de război care riscă să devină letală pentru R. Moldova dacă nu va fi corect administrată.

Citind contractul actual dar și pe cel inițial este clar că acest acord trebuie renegociat înainte de a se transforma într-o acțiune perturbatoare cu capabilități distructive ce vor dezvolta și mai mult vulnerabilitățile noastre, inclusiv revolte sociale, care pot deturna linia de politică actuală. Renegocierea contractului cu Gazprom este prevăzută în contract și poate avea loc până în luna septembrie”, scrie Durleșteanu pe Facebook.

În context, Durleșeanu a făcut o scurtă analiză „menită să dea de gândit factorilor decidenți cât încă nu este prea târziu”.

„Condițiile contractului din 20 octombrie 2021 semnat de către Moldovagaz și Gazprom prevăd următoarele:

Pct.1. Termenii de valabilitate a contractului sunt extinși pana în 30 septembrie 2026. Întrebare - ce facem cu Pachetul 3 Energetic din Acordul de Asociere cu UE? Ce va face Moldovagaz privind sursele alternative de furnizare a gazului în RM?

Guvernul prin intermediul Energocom a lansat licitația pentru achiziția de gaze utilizând mijloacele alocate din împrumutul oferit de BERD. Probabil aceste cantități de gaze vor fi stocate ca rezervă pentru perioadele când consumul depășește volumele agreate cu Gazprom sau în caz de deconectare a livrărilor din FR.

Pct.3 prevede cantitățile de gaz lunar pe care Gazprom le va livra și Moldovagaz le va primi și achita. Aici, se prevede că dacă Tiraspoltransgas va semna un acord cu Moldovagaz privind livrarea cantității de gas de 2062 mil. metri cubi, atunci Gazprom va livra către Moldovagaz, iar Moldovagaz va primi și achita livrarea acestei cantități de gaz. Concluzia - juridic Moldovagaz și-a asumat obligațiunea de a achita gazul livrat către Tiraspoltransgaz, în caz de arbitraj entitatea legală va fi Moldovagaz. Deci, Tiraspoltransgaz nu are obligațiuni financiare către Gazprom.

Pct.5 Prevede modalitatea de rezervare suplimentară a cantităților de gaze lunar și zilnic, precum și costurile pentru rezervare care sunt de 46$/1000 m3 (pentru punctele de intrare și ieșire din sistemul ucrainean) și 13,8 $/1000m3 (pentru punctele de ieșire din sistemul ucrainean). Aceste costuri sunt fixate pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 decembrie 2024. Întrebare - care este suma achitată de către Moldovagaz în aceasta iarnă 2021- 2022 și dacă aceste cheltuieli au fost incluse în tarif de către ANRE.

Pct.6 se referă la formula de preț, care prevede că în Trimestrul IV și I al anului calendaristic (octombrie - martie) se achită 30% din prețul spot de la bursa TTF, Olanda și 70% prețul este fix corelat la produsele petroliere. În trimestrul 2 și 3 formula de pre teste inversă, adică 70% preț spot și 30% preț fix. Chiar dacă vara consumul de gaze este mai mic, moldovenii plătesc un preț mai mare decât cel din iarna, deoarece cotațiile la bursa au ajuns la peste 1900$/1000 m3. Astfel, Moldovagaz merge în fiecare lună la ANRE pentru a solicita majorarea de tarif, ultimul fiind propus la un nivel de 29,48 mdl/ m3, iar ANRE are proiectul de decizie la nivel de 22,26 lei.

Șeful de la Moldovagaz argumentează că aceste prețuri pentru achiziția gazelor în iulie la nivel de 990$/1000m3 și în august va fi 1460$/1000m3 trebuie să fie transpuse în tarif către consumatori. Conform comunicatului de presa al Moldovagaz reiese că moldovenii săraci, dar disciplinați (consumatorii casnici, până la data de 30 iunie 2022, au plătit 98% din sumele facturate în anul curent, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,6%, cu o creștere de 0,5 puncte procentuale. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.). Este trist, ca Moldova plătește un preț pentru gaze de 8 ori mai mare decât alte țări din Europa, fiind cea mai săracă țara cu venituri la limita pragului de sărăcie de 2200 lei/ luna (circa 40% din populație)”, a scris Durleșteanu pe Facebook.


Pub