Slusari: Ministrul demis Gherciu a fost unul dintre principalii experți în strategia elaborată de deputați în 2021, privind problema irigării în agricultură. Guvernul Gavrilița nu a întreprins nicio măsură, ulterior

Fostul deputat Alexandr Slusari spune că situația în agricultură devine vizibil dificilă pe zi ce trece și fără intervenția statului deja nu se poate aștepta rezolvarea problemelor în sector. „În Parlament de către deputații din toate fracțiunile la începutul 2021 a fost elaborată o strategie, menită să rezolve problema irigării în agricultură. Unul dintre principalii experți, care a pregătit strategia respectivă, a fost ministrul demis Viorel Gherciu. Recent, acest document a fost recunoscut nul de către Parlamentul de legislatura nouă. În continuare, guvernul nou din august 2021 nu a întreprins nicio măsură reală privind îmbunătățirea situației cu irigare. Niciuna”, a scris Slusari pe Facebook.

Foto: UNIMEDIA
„Cum a ajuns Moldova la secetă severă în anul 2022?

Vă amintiți cum doi ani în urmă, după calamitatea naturală similară, prim-ministrul Ion Chicu a promis că lecția este însușită și la anul țara va avea mult mai multe terenuri agricole irigate? Dar tradițional, după prima ploaie de toamnă, toți demnitarii de stat (i)responsabili au uitat de irigare.

În Parlament de către deputații din toate fracțiunile, la începutul 2021 a fost elaborată o Strategie, menită să rezolve problema irigării în agricultură. Unul dintre principalii experți, care a pregătit strategia respectivă, a fost ministrul demis Viorel Gherciu. Recent acest document a fost recunoscut nul de către Parlamentul de legislatura nouă.

În continuare, guvernul nou din august 2021 nu a întreprins nicio măsură reală privind îmbunătățirea situației cu irigare. Niciuna”, a scris Slusari.

Acesta spune că „a auzit doar vorbăraie în cadrul ministerului agriculturii”.

„Din contra, Agenția Proprietății Publice așa și nu a transmis la 7 asociații utilizatorilor de apă sistemele de irigare centralizatorii (la scară mare), așa cum ele sunt semidistruse și semifurate. Administratorii proceselor artificiale de insolvabilitate, aflate în cârdășie cu unii funcționari din Ministerul Economiei și APP, mai au de scos ultimele țevi din pământ și să le ducă la Rîbnița.

Acum cine va răspunde pentru catastrofa naturală în țară, când zeci de mii de fermieri mici și mijlocii, adițional la scumpirile exorbitante la motorină și fertilizanți, vor mai rămâne fără porumb și floarea soarelui și cu datorii enorme față de bănci și furnizori de inputuri, iar unii agricultori acum sunt nevoiți să defrișeze livezi superintensive? Sau iarăși vom asculta demagogia politică, cu justificări sterile că 30 de ani nu s-a făcut nimic și că nu așteptați rezultate peste noapte?

Dacă nu se face niciun efort, atunci rezultat nu va fi nici peste 34 de ani”, a mai scris acesta.

În final, Slusari a adăugat că situația în agricultură devine vizibil dificilă pe zi ce trece și că fără intervenția statului, deja nu se poate aștepta rezolvarea problemelor în sector.


Pub