Ceban: Din creditul de 150 mil. pentru drumuri, doar 52 vor fi alocate capitalei, în timp ce chișinăuienii vor întoarce aproape jumătate. Mare ipocrizie
Primarul capitalei, Ion Ceban, critică din nou guvernarea și o acuză de ipocrizie. De această dată, pentru modul în care s-a anunțat despre împrumutul în sumă de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, cu scopul de reconstrucție, reabilitare și modernizare a unor sectoare de drum, dintre care și o porțiune a centurii Chișinăului.
Foto: UNIMEDIA
„Ați uitat să spuneți că toate procedurile au fost lansate cu mult înaintea voastră și anume de Guvernul Chicu, iar voi din contra, ați tărăgănat procesul. În 2019 au fost inițiate negocierile cu BERD/BEI. În iulie 2020, urma să fie anunțată decizia BERD, apoi au fost organizate alegeri prezidențiale, urma decizia BERD să fie anunțată în decembrie, apoi și-a dat demisia Ion Chicu.
Și despre asta vorbeam și în decembrie anul trecut și în februarie anul curent. Și vreau să repet! Încă fostul Guvern a negociat pachetul de 300 de milioane cu BERD-BEI pentru reabilitarea drumurilor, din care făcea parte și drumul de centură a Chișinăului, cu segmentul 1-3 reabilitarea imediată, 4-6 pentru proiectare, 5 cu probleme semnificative, din cauza exproprierii terenurilor din acea zonă.

Pe segmentul 1-3 Ministerul Dezvoltării Regionale demult trebuia să se apuce de lucru. Pe segmentul 5 - să fie înlocuită cu strada Industrială până la toate clarificările.
Noi eram gata să contribuim și cu specialiștii și la studiul de fezabilitate. Primăria nu poate investi în acest drum, deoarece este vorba despre un drum național.

Și cel mai important, unde este zona de ipocrizie: Este vorba despre un credit de 150 de milioane de euro, pe care tot noi, cetățenii, îl vom întoarce din banii noștri. Pentru drumul M2, Sectorul, 2 și 3 sunt alocați aproximativ 52 mil.euro. Amintesc, peste 40% din populația RM se află în Chișinău, deci, Chișinăul în proporție de min 40% din cele 300 mil. le va întoarce, așa că nu spuneți că ați luat nu știu ce. Încă ne sunteți datori pentru a realiza aceste lucrări.

Deoarece lucrurile au întârziat, trebui să se facă reproiectarea, între timp, s-a trecut la alte standarde, trebuie să fie revizuite costurile, în ultima perioadă au crescut foarte mult prețurile – la materiale de construcție, este o muncă enormă.

Cel mai grav este că ei habar nu au cât durează procedurile de mai departe, licitațiile și tot ce ține până a ajunge la un final de a începe lucrările. Vrem să cunoaștem termenele, cum și în ce fel vor fi cheltuiți banii, este foarte important, că sunt banii noștri, ai tuturor celor care vom trebui să îi întoarcem. Dar vrem să știm când avem drum? Am transmis și oficial aceste întrebări, dar deocamdată nu avem un răspuns”, a punctat Ion Ceban.




În decembrie 2021, Guvernul a dat undă verde proiectului „Moldova drumuri IV”. În același context, la Bruxelles, a fost semnată Scrisoarea de intenție privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru acest proiect. Din banii primiți urmează a fi reabilitate, modernizate și extinse peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara.

În cadrul proiectului, este prevăzută lansarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere a următoarelor sectoare de drumuri:



Pub