Patria mai presus de prietenie? De ce au fost demiși șeful SBU și procurora-șefă a Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski l-a revocat pe Ivan Bakanov din funcția de șef al SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) și pe pe procurora șefă Irina Venediktova. Pentru mulți, decretele publicate pe site-ul șefului statului au fost, fără îndoială, o surpriză, având în vedere că în trecut atât Bakanov, cât și Venediktova au fost numiți în posturile lor tocmai la propunerea președintelui. Mai mult, se știe că Bakanov este un prieten din copilărie al lui  Zelenski, iar Venediktova a fost una din susținătorii lui Zelenski înainte de campania prezidențială și a devenit ulterior consiliera sa.

Presa de la Kiev menționează că semnarea decretelor și revocarea celor doi din funcție demonstrează o lipsă de încredere în actorii-cheie din domeniul de drept și că în viitorul apropiat ar putea fi declanșate cel puțin anchete interne în privința celor doi.

Ce scrie în decretele de revocare 

În decretul lui Zelenski privind demiterea lui Bakanov se menționează că acesta a fost revocat din funcție în conformitate cu articolul 47 din Statutul disciplinar al forțelor armate ale Ucrainei. Acest articol prevede suspendarea din atribuții din cauza „neexecutării (execuției necorespunzătoare) a atribuțiilor oficiale, care a dus la victime umane sau alte consecințe grave sau a creat o amenințare cu astfel de consecințe”. 

La revocarea Irinei Venediktova, Zelenski a aplicat articolul 11 din Legea Ucrainei „cu privire la regimul juridic al legii marțiale”, care îi permite, în perioada legii marțiale, să demită și să numească funcționari fără a respecta toată procedura legală. În mod normal, numirea procurorului general și a șefului SBU sunt competențe ale Radei Supreme, dar candidaturile se votează la propunerea președintelui. 

Un pic de context

În ziua în care Zelenski a semnat decretul privind demiterea lui Bakanov, a devenit cunoscut faptul că Biroul de Stat de Investigații din Ucraina l-a reținut pe Oleg Kulinici, suspectat de trădare și muncă pentru Rusia. Până în martie a acestui an, Kulinici a condus departamentul SBU pentru Republica Autonomă Crimeea, iar după anexarea peninsulei de către Rusia acesta s-a mutat la Herson.

Ulterior, Zelenski a motivat revocarea celor doi prin faptul că sute de procurori și zeci de angajați ai SBU sunt suspectați de trădare de Patrie și colaborare cu forțele ruse. Președintele ucrainean a spus că responsabilitatea pentru acest lucru le revine și șefilor acestor instituții.

Potrivit lui Zelenski, până în prezent, sunt înregistrate 651 de procese penale pornite pentru  înaltă trădare de Patrie și colaborare ale angajaților organelor de drept. Aproape 200 de persoane au deja statut de suspect în cadrul acestor procese penale. Mai mult, președintele ucrainean a precizat că peste 60 de angajați ai Procuraturii și ai SBU au rămas în teritoriul ocupat și lucrează împotriva Ucrainei.

„Seria de crime împotriva fundamentelor securității naționale a statului, precum și legăturile care au fost înregistrate între angajații forțelor de securitate ale Ucrainei și serviciile speciale ale Rusiei ridică întrebări foarte serioase pentru liderii celor două instituții. Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat”, a declarat Zelenski.

Ce cunoaștem despre Bakanov?

Bakanov a fost numit șef al SBU în august 2019, când Zelenski și partidul său „Servitorul Poporului” au venit la putere. Este un prieten din copilărie cu Zelenski și a lucrat cu acesta  împreună la studioul „Kvartal 95”.

În timpul campaniei electorale, Bakanov a condus staff-ul lui Zelensky și, de asemenea, a condus partidul „Servitorul Poporului”. Bakanov este licențiat în drept. 

Încă în aprilie, Zelenski a abordat problema „trădătorilor în rândul angajaților SBU”. Apoi a demis mai mulți șefi de departament. De exemplu, pe șeful Departamentului șef al Securității Interne al SBU Andrei Naumov, care după invazia Rusiei, a fugit din Ucraina. Acesta a fost reținut în Serbia. Șeful consiliului regional Herson, Oleksandr Samoilenko, într-un interviu acordat pentru agenția Ukrinform, a declarat că adjunctul șefului departamentului Herson al SBU a dat Rusiei planul rețelei de câmpuri minate și a coordonat acțiunile aviației ruse în regiune.

Din această cauză, mulți observatori ucraineni au menționat că Bakanov, care nu avea experiență în organele de drept înainte de numire, ar fi urmat politici necorespunzătoare de personal.

În iunie curent, publicația americană Politico a scris că Bakanov și-ar putea pierde locul. Surse ale publicației au arătat că Zelenski intenționează să-l înlocuiască pe șeful SBU după o serie de eșecuri pe fronturi și pierderea orașului Herson. Cu toate acestea, pe 27 iunie, președintele a declarat că „dacă ar fi vrut să-l dea afară pe Bakanov, l-ar fi concediat deja”.

Ce cunoaștem despre Venediktova?

Cât privește Irina Venediktova, aceasta a devenit șefă a Procuraturii Generale a Ucrainei în martie 2020. Înainte de aceasta, ea a fost deputată din partea partidului „Serviciul Poporului” și a condus temporar Biroul de Investigații de Stat (SBI). În calitate de șefă a Biroului de Investigații de Stat, ea s-a pomenit în mai multe scandaluri, inclusiv după numirea lui Alexander Babikov, fost avocat al fostului președinte Viktor Ianukovici, ca adjunctă a acestuia.

De asemenea, în perioada în care Venediktova conducea Procuratura Generală, al cincilea președinte al țării, Petro Poroșenko, a fost suspectat de trădare. Ancheta în acest caz a continuat chiar și în timpul războiului. Ordinul privind atribuirea statutului de suspect lui Poroșenko a fost semnat de adjunctul ei, Oleksiy Simonenko (numit duminică prin decret prezidențial în calitate de procuror general interimar). Venediktova nu a putut explica de ce semnătura ei lipsește de pe ordin.

Cu toate acestea, Venediktova, în funcția de procuroră șefă, a anunțat despre crearea unei coaliții internaționale pentru a investiga crimele armatei ruse din Ucraina și a exprimat în mod constant acuzații de comiterea de atrocități militare împotriva Rusiei. Procurorii au înregistrat 22 de mii de crime de război în Ucraina și au identificat 127 de suspecți. 

Unele surse de la Kiev scriu că totuși Venediktova a fost înlăturată din cauza relațiilor tensionate cu Președinția. În special, echipa Zelenski a fost nemulțumită de activitatea media a procurorei șefe și de decizia acesteia de a transmite rapid dosarele împotriva prizonierilor de război ruși în instanță. Acest lucru, potrivit persoanelor implicate în negocierile cu rușii, ar putea provoca intensificarea proceselor penale împotriva prizonierilor ucraineni în Rusia și ar putea opri schimburile de prizonieri.

Ce urmează 

Agenția oficială Unian scrie că revocarea din funcție a celor doi ar putea însemna că împotriva lui Ivan Bakanov și a Irinei Venediktova ar putea să fie desfășurate cel puțin anchete oficiale. Șeful statului a luat astfel de decizii de personal ținând cont de probele existente, pe care le-a notat în special în discursul său din 17 iulie. „Anchetele oficiale s-ar putea transforma în procese penale. Dacă astfel de decizii au fost deja anunțate public, atunci în următoarele zile ne putem aștepta la informații despre reținerea unor funcționari din Procuratură și din SBU, care, probabil, nu au putut fi făcute de Ivan Bakanov și Irina Venediktova”, menționează avocatul Pavel Bogomazov pentru Unian.net.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.