15/03/2022

Câțiva saci de cânepă au trimis-o la închisoare pe o femeie în vârstă de 41 de ani. A cules-o de pe un câmp din apropierea Chișinăului, a păstrat-o acasă, iar când s-o vândă, a dat de un cumpărător cu epoleți.

Afacerea a picat. Femeia a fost condamnată la cinci ani de închisoare, însă nu a stat după gratii nicio zi. Salvarea a venit de la președintele țării, care a decretat anul 2008 — An al Tineretului.

După acest episod, la 14 ani distanță, vânzătoarea de marijuană ocupă fotoliul de primăriță în satul în care locuiește și a nimerit într-un alt proces. De această dată, se judecă cu Autoritatea Națională de Integritate pentru incompatibilitate de funcție.

amnistia-cover

CULESUL
August 2006. Adela Șaptefraț merge periodic la Chișinău pentru a cumpăra produse alimentare. Are un magazin în satul Olișcani, raionul Șoldănești, unde și locuiește. Într-una din zile, femeia zărește la marginea Chișinăului un câmp pe care crește cânepă. O culege, o duce acasă, o prelucrează și o pune la păstrat. Cel puțin așa a declarat inculpata, când a ajuns în fața judecătorului.

COMERȚUL
8 martie 2007.
Adela Șaptefraț se pregătește de întâlnirea cu un potențial cumpărător. Pune cânepa prelucrată în câțiva saci și câteva genți. În total, are puțin peste 22 de kilograme.

Adela Șaptrefraț. Foto: Facebook

Adela Șaptrefraț. Foto: Facebook

Un taxi care oprește la poartă îi dă de înțeles că a venit cumpărătorul. După ce au convenit asupra prețului și a cantității de cânepă, cei doi, însoțiți de fiul femeii, încarcă marfa în portbagajul mașinii și merg împreună în orașul Florești. În mai puțin de o oră, Adela Șaptefraț urma să-și încaseze banii.

Ajunși la adresa indicată, femeia și fiul său iau câte un sac de cânepă și-l urmează pe cumpărător în scara unui bloc de locuit.

Ghinion. În loc să-și primească banii, Adela Șaptefraț și fiul său sunt reținuți de colaboratorii poliției. Aceștia știau de o săptămână că femeia caută să-și vândă marfa, așa că i-au întins o cursă.

Femeia ascunde însă un secret. Fiul care o însoțea și care avea să scape de anchetă era student la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” și, în acea perioadă, făcea practica de studiu la Inspectoratul de Poliție Șoldănești.

CONDAMNAREA
În instanță, Adela Șaptefraț și-a recunoscut vina și a declarat că, „fiind într-o situație financiară grea, atât soțul, cât și ea, sunt bolnavi și are la întreținere un copil minor, a hotărât să vândă cânepă. […] Soțul și copiii nu știau despre faptul că ea a strâns cânepă”.

La 11 iulie 2007, Judecătoria raionului Florești a condamnat-o la cinci ani de închisoare, cu privarea dreptului de a exercita funcții care i-ar permite acces la substanțe narcotice, pe un termen de cinci ani.

Dar, pentru că avea la întreținere un copil care încă nu împlinise vârsta de 8 ani, instanța a decis ca inculpata să-l crească, iar când copilul împlinește 8 ani, mama să fie plasată în arest, pentru a-și executa pedeapsa.

Adela Șaptefraț nu a contestat decizia judecătoriei și, astfel, ea a devenit definitivă și irevocabilă. Însă femeia nu a stat după gratii și nu și-a ispășit nicio zi din pedeapsă. Detalii, AICI și AICI

AMNISTIA
Colacul de salvare a fost aruncat chiar de Parlament. Exact un an mai târziu de la condamnarea Adelei Șaptefraț, Legislativul votează o lege privind amnistia. S-a întâmplat după ce, Vladimir Voronin, președintele în exercițiu din acea perioadă, a declarat anul 2008 – An al Tineretului, iar Președinția a ticluit un proiect de lege pe care l-a trimis Parlamentului.

Proiectul așa și s-a numit: „Legea privind amnistia în legătură cu declararea anului 2008 An al Tineretului”. Astfel, sub incidență au căzut categoriile: „persoana în vârstă de până la 21 de ani, femeia gravidă, precum şi femeia cu copil în vârstă de până la 8 ani, nedecăzută din drepturile părinteşti”, cărora le-a fost aplicată „pedeapsă nu mai aspră decât pedeapsa cu închisoarea pe un termen de 7 ani”.

Cu alte cuvinte, pentru „a reduce suprapopularea instituţiilor de detenţie”, statul a decis să elibereze de răspundere penală pe cei condamnați la închisoare, cu condiția să întrunească prevederile legale. Printre cei amnistiați a fost și Adela Șaptefraț, care a fost salvată de sintagma: „femeia cu copil în vârstă de până la 8 ani, nedecăzută din drepturile părinteşti”.

Într-un răspuns pentru RISE Moldova, Biroul de Probațiune Șoldănești a comunicat că, în „iulie 2012, Adela Șaptefraț a fost exclusă din evidență, în legătură cu executarea pedepsei complementare”. Detalii, AICI


Procedura privind amnistierea a fost una simplă. Cel puțin așa ne spune Adela Șaptefraț: „N-am scris nicio cerere, nimic. Mi-au zis să mă prezint la birou, deoarece este hotărârea [privind amnistia]”.

Alături de Șaptefraț, absolvite de pedeapsă au fost și alte 294 de persoane. Într-un răspuns, Administrația Națională a Penitenciarelor ne-a comunicat că nu există date statistice privind numărul femeilor amnistiate pe criteriul „femeia cu copil în vârstă de până la 8 ani nedecăzută din drepturile părinteşti”. Detalii, AICI

DOSAR FABRICAT?
La 14 ani după ce și-a recunoscut vina, Adela Șaptefraț spune că dosarul i-a fost fabricat.

Adela ȘAPTEFRAȚ: Asta era în 2007, înainte de alegeri. Fratele era primar. Și, vă dați seama […], trebuia să fie ceva ca să-l dea pe omul ista jos. Asta a fost în martie [reținerea] și, în iulie, când fratele s-o străduit, o găsit dovezi, tot, să demonstreze, să ridicăm, în iulie îl omoară.

[Fratele Adelei Șaptefraț a decedat în 2008, la un an după ce femeia a fost condamnată. La 17 iunie 2008, în fața Primăriei Olișcani, fratele Adelei Șaptefraț a fost bătut de un bărbat. În urma loviturilor aplicate, acesta a decedat.]

Femeia însă nu a vrut să ne explice cum a ajuns ca, în instanță, să spună altă poveste.

DE LA „AR FI DE DORIT [SĂ DISCUTĂM] LA FAȚA LOCULUI”, LA „NU VĂ IMPLICAȚI ÎN VIAȚA PRIVATĂ, CĂ O SĂ MĂ ADRESEZ ÎN JUDECATĂ”
Am încercat să luăm legătura cu Adela Șaptefraț în repetate rânduri. În decembrie 2021, când am contactat-o prima dată, a evitat să discute, invocând că e sfârșit de an și are mult de lucru. „Reveniți mai târziu”, „Lăsăm pe mâine”, erau răspunsurile primite la fiecare apel.
După o pauză, am revenit în februarie 2022.
15 februarie 2022: „Ar fi de dorit la fața locului. Nu sunt prea de acord eu [să discut] pe telefon. Ca să discut așa ceva, trebuie probe, dar așa…”, ne-a răspuns Adela Șaptefraț. Așa că am stabilit să ne sunăm și să ne vedem a doua zi în Chișinău, pentru că urma să vină cu treabă în capitală.
16 februarie: „Astăzi nu-i posibil. Nu se primește cum ne plănuim. Mâine iarăși sunt la Chișinău. Suntem pe fir. Mâine mă duc la Agenție, cu actul de verificare a finanțelor”, a spus primărița. Am stabilit să revină a doua zi cu un apel, atunci când se eliberează, iar dacă nu revine, o vom contacta noi în jurul orei 13:00.
17 februarie. Adela Șaptefraț nu a mai răspuns la apelurile reporterei RISE Moldova.
22 februarie. Am mers în satul Olișcani. Am găsit-o pe Adela Șaptefraț la Primărie, însă femeia, care câteva zile mai devreme opta pentru o discuție față în față, și-a schimbat atitudinea.
„Eu vă spun încă o dată: vă rog frumos, nu vă implicați în viața privată, că o să fiu nevoită să mă adresez în judecată. Bine, gata, am închis”, a fost răspunsul primăriței atunci când am încercat să aflăm poziția ei vizavi de dosarul în care a fost condamnată și care ne-a stârnit mai multe semne de întrebare.
Ulterior, a părăsit clădirea Primăriei, apelând pe cineva – „Da` nu, de-amu o venit aici pe loc și … Eu i-am spus să nu mă deranjeze, înseamnă că…” – și a intrat în clădirea magazinului din preajmă, care îi aparține, iar apoi nu a mai discutat cu noi.

DE LA PRIMĂRIE-N SUS
Din 1998, Adela Șaptefraț este unic asociat al Întreprinderii Individuale „Ilie Șaptefrați”. Mai exact, firma gestionează un magazin alimentar și o sală de ceremonii care activează în satul Olișcani. În 2020, firma primăriței a contribuit la bugetul de stat cu puțin peste 39 de mii de lei. Detalii, AICI

Sala de nunți și magazinul Adelei Șaptefrați, amplasate în vecinătatea Primăriei Olișcani. Foto: RISE Moldova

Sala de nunți și magazinul Adelei Șaptefraț, amplasate în vecinătatea Primăriei Olișcani. Foto: RISE Moldova

Terenul de doi ari pe care a fost construit magazinul e în proprietatea Adelei Șaptefraț din anul 2004, când l-a cumpărat de la Primăria Olișcani. În 2009, în urma unei decizii a Consiliului local, Șaptefraț a arendat, pentru o perioadă de 50 de ani, terenul alăturat magazinului și l-a transformat într-o terasă pentru sala de ceremonii. Astfel, a devenit vecină cu Primăria.

La alegerile locale din octombrie 2019, Șaptefraț a candidat independent la funcția de primar al satului Olișcani. „Nu-mi este indiferentă soarta oamenilor de la țară, de aceea sunt convinsă că pot să ofer consătenilor opțiunea de a trăi într-un sat frumos și prosper”, se arată într-un pliant electoral publicat pe Facebook. A câștigat alegerile, fiind votată în turul II de 624 de cetățeni din cei 1037 care s-au prezentat la urnele de vot.

Pliantul electoral al Adelei Șaptefraț la localele din 2019. Sursa: Facebook

Pliantul electoral al Adelei Șaptefraț la localele din 2019. Sursa: Facebook

Colaj: Drumul asfaltat în proiectul „Drumuri bune” și cometarii la postarea Primăriei Olișcani despre reparație

Colaj: Drumul asfaltat în proiectul „Drumuri bune” și cometarii la postarea Primăriei Olișcani despre reparație

„DRUMURI BUNE” PENTRU PRIMAR
În primul an de mandat, proaspăta primăriță a reparat un drum. Și nu oarecare, ci drumul care trece prin fața porții sale. În 2020, în cadrul proiectului „Drumuri Bune”, Administrația de Stat a Drumurilor a alocat 925 de mii de lei pentru asfaltarea a 400 de metri de drum în satul Olișcani. Reparația a fost finisată în noiembrie 2020.

ȘI PRIMĂRIȚĂ, ȘI ADMINISTRATOARE DE AFACERE
În iulie 2020, inspectorii de la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) au stabilit că Adela Șaptefraț a încălcat regimul juridic al incompatibilității.

„Adela Șaptefraț deţine, în perioada 11.11.2019-prezent, simultan mandatului de primar al comunei Olişcani, raionul Șoldănești, și asociat unic la Întreprinderea Individuală „Ilie Şaptefraţi”, fapt confirmat de răspunsul oferit de Agenția Servicii Publice la data de 23 martie 2020”, se arată în actul de constatare al ANI.

Legea prevede că persoana care deține funcție publică nu poate să desfășoare activitate de antreprenor, cu excepția calității de fondator al societăților comerciale. Mai mult, funcționarul are la dispoziție 30 de zile pentru a rezolva situațiile de incompatibilitate. În cazul în care nu o face, riscă să fie revocat din funcție.

Datele de la Agenția Servicii Publice arată că Adela Șaptefraț este și în prezent administratoarea în acte a întreprinderii individuale. Detalii, AICI

Actul de constatate emis de ANI pe numele Adelei Șaptefraț prevede decăderea din dreptul de a deține funcția de primăriță, precum și interdicția de a „deține o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv funcția de primar, pe o perioadă de 3 ani”.

Primărița de Olișcani a atacat decizia ANI în judecată, motivând că, cu o zi înainte să fie investită în funcția de primăriță, l-a numit pe soțul său, Gheorghe Șaptefraț, administrator al întreprinderii.

„La 10.11.2019, a fost încheiat contractul individual de muncă privind numirea lui Gheorghe Şaptefraţ în calitate de director al ÎI Ilie Şaptefraţi, la aceeaşi dată a fost emisă dispoziţia prin care a fost delegat Şaptefraţ Gheorghe în funcţie de director al întreprinderii pe o perioadă nedeterminată. […] drept urmare a fost perfectată procura din 19.11.2019, prin care Şaptefraț Gheorghe a fost împuternicit să acţioneze din numele întreprinderii individuale, cu transmiterea tuturor drepturilor şi obligaţiilor corespunzătoare funcţiei de şef, fiind autentificată notarial”, se arată în motivarea depusă în instanță.

Afacerea familiei Șaptefraț. Foto: RISE Moldova

Afacerea familiei Șaptefraț. Foto: RISE Moldova

În iulie 2021, Judecătoria Chișinău a constatat„nu a fost confirmată activitatea dnei Adela Șaptefraț, în calitate de administrator al ÎI Ilie Șaptefrați, în perioadă de după validarea mandatului de primar al comunei Olișcani, r-nul Șoldănești, inclusiv nefiind confirmată primirea căreiva remunerații în acest sens”.

Mai mult decât atât, instanța susține că întreprinderea individuală are statut de persoană fizică, astfel, Adela Șaptefraț ar fi putut să renunțe la statutul de asociat unic doar prin lichidarea întreprinderii individuale.

În cele din urmă, Judecătoria Chișinău a anulat actul emis de ANI pe numele Adelei Șaptefraț. La rândul său, ANI a atacat decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău. Următoarea ședință de judecată vă avea loc astăzi, 15 martie.

În declarația de avere depusă la ANI pentru anul 2020, Șaptefraț indică un venit de aproape 185 mii de lei pe care l-a obținut din salariu și din pensiile primite de ea și de soțul său. Familia are în proprietate o casă, pe care a obținut-o prin donație în 1985, dar și un apartament, pe care l-a procurat în 2019, la preț de 30 de mii de euro. Detalii, AICI

Marcela ZĂMOSTEANU

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Dumitru BACIU


Acest material a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Fostering Accountability through Investigative Journalism”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol