A încetat din viață poetul Gheorghe Calamanciuc: „Și-a luat penița de aur și s-a dus în ceruri”

Poetul, prozatorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc, laureat al mai multor premii literare, fost profesor la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, s-a stins ieri din viață, la vârsta de 77 de ani. Anunțul a fost făcut de jurnalista Alina Chiriac.

Foto: facebook
„Modest, discret, cu o minte sclipitoare și un talent uriaș, scriitorul, publicistul, poetul, dramaturgul, ziaristul, prozatorul Gheorghe Calamanciuc ne-a lăsat în această dimineață într-o mare întristare... Și-a luat penița de aur și s-a dus în ceruri să-i răsfețe pe îngeri cu scrierile sale. A luat cu sine și cele 40 de poeme inserate într-un CD, intitulat „Madrigal de duminică”, o frumusețe de audiobook la care am trudit frumos, împreună cu regizoarea Elena Vieru, CD care a văzut lumina chiar zilele acestea, în orașul Sfântu Gheorghe, România, și pe care scriitorul Gheorghe Calamanciuc, din păcate, nu a apucat să-l vadă, să se bucure, să-l dăruiască iubitorilor de poezie.

Și dacă vocea e viul din noi, îi facem această bucurie pentru întreaga veșnicie și-l asigurăm că poemele pe care le-a rostit într-o toamnă de lumină la Radio Moldova, rămân și în arhiva noastră de aur și le vom difuza cu toată dragostea și prețuirea pentru Domnia sa, spirit liber, nonconformist, care ne îndemna să privim atât spre marile înălțimi, dar și spre adâncurile noastre. Dumnezeu să-i așeze sufletul în lumină...”, a scris pe rețelele de socializare Alina Chiriac.

Gheorghe Calamanciuc s-a născut pe 7 februarie 1945 în satul Mihoreni, Herţa, Ucraina. A absolvit Institutul Pedagogic „Alecu Russo” din Bălţi. A fost director de şcoală, profesor de limba română, lector la Universitatea Pedagogică de Stat „A. Russo”, redactor literar la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi. A semnat volumele de piese „Ultima noapte de mileniu cu un copil îmbătrânit”, „Ultimul urmaş al lui Ştefan”, „Teatru pentru copii”, cărţile de versuri „Toamna risipei lui Adam”, „Singur în 50 de poeme” şi „Poemele repausului”, ”Poeme de citit bătrânețea”, ”50 de sonete pentru îndrăgostiții de fantasme”, romanele „Don Juan în derivă”, „Don Juan de mucava”, „Don Juan, proscrisul”, „Celebritatea ghinionistului” și ”Don Juan izgonitul din visuri”.


Pub