Ultima fotografie a poetului Mihai Eminescu, scoasă la licitație: Prețul de pornire este de 800 de euro

Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu va fi scoasă la licitație marți, 19 iulie. Fotografia, realizată după clișeul lui Jean Bieleg, la Galați, cel mai probabil în perioada anilor 1887 – 1888, este considerată o piesă foarte rară de colecție. Ea are o dimensiune relativ redusă, de 12,5 x 9 centimetri. Prețul de pornire al licitației este de 800 de euro.

Foto: impact.ro

Licitația este organizată de Casa Artmark, în varianta online, începând cu ora 19.00. Cei interesați de starea de conservare a fotografiei pot cere amănunte organizatorilor licitației prin email, în perioada de timp rămasă disponibilă până la ora începerii licitației.

Patru fotografii cunoscute şi certificate cu Eminescu există până la această dată. Acestea sunt în ordine, cea din tinerețe, făcută la 20 de ani, la Praga, în 1869, de fotograful Jan Tomás. A urmat cea extrasă din tabloul Societăţii „Junimea”, datând din 1878, realizată de Franz Duschek în Bucureşti, în studioul său de pe strada Franklin.

Cea de a treia provine din studioul lui Nestor Heck de la Iaşi, făcută în 1884, iar ultima, cea realizată de Jean Bielig la Botoşani, în 1887, cu Mihai Eminescu la vârsta de 37 de ani. Originalul celei de a treia fotografii, din care a fost decupat Eminescu, pentru posteritate, la cererea prietenilor săi cu care s-a fotografiat, îi mai cuprindea pe profesorul A.C. Cuza, compozitorul Wilhelm Humpel și poetul Petru V. Grigoriu.

Poza licitată e realizată de un fotograf care a pus bazele acestei profesii în Botoşani la jumătatea secolului al XIX-lea. Este vorba de Jean Bielig, de origine germană, care avea să moștenească tradiția și pasiunea tatălui său, și el tot fotograf.

Acesta s-a stabilit pe la 1850 în Bucureşti şi îşi deschisese un atelier de fotografie, deşi exista în aceeași perioadă destulă concurență în domeniu, cel mai renumit în materie fiind nimeni altul decât Carol Popp de Szathmari, pictor şi fotograf, un apropiat al Regelui Carol I. Szathmari a fost și fotoreporter de război, creațiile sale din timpul Războiului de Independență al României, reușind să străbată timpul și să ajungă până la noi.


Pub