(video) Mama Lizei, fetița cu sindrom Down care a murit în atacul de la Vinița, nu a aflat că fiica ei nu mai este. Medicii se tem să-i spună

Liza, unul dintre cei trei copii care au murit în atacul rusesc de joi de la Vinița, a devenit un simbol al victimelor nevinovate ucise de armatele lui Putin. Fetița de 4 ani cu sindrom Down era alături de mama ei, pe stradă, când au lovit rachetele. Copilul a murit pe loc, în timp ce mama este în stare foarte gravă în spital. Medicii nu au acum curaj să-i spună că fiica ei nu mai este. Se tem că șocul ar fi prea mare și ar pierde-o și pe mamă, scrie digi24.ro.

Foto: captură/digi24.ro

23 de oameni au murit în atacul cu rachete asupra orașului Vinița, aflat în centrul Ucrainei. Printre ei, se numără doi băieți de 7 și 8 ani și Liza, fetița de 4 ani cu sindrom Down care tocmai ieșise de la tratament din clinica bombardată.

Liza și mama ei au făcut afotografii într-un lan de lavandă acum o săptămână. Deși trăiau într-o țară aflată în război, încercau să ducă o viață cât de cât normală. Liza avea 4 ani și sindrom Down, dar părinții și-au dorit ca ea să se bucure de viață ca orice alt copil. Totul s-a terminat când trei rachete rusești au lovit orașul ucrainean Vinița. Fetița a fost una dintre victime.

Olena, soția lui Volodimir Zelenski, și-a adus aminte că a întâlnit-o pe Liza Crăciunul trecut. A postat pe Twitter un clip și a povestit cât de mult a impresionat-o fetița ucisă acum de armata lui Putin la Vinița.

Viața Lizei a fost povestită de mama ei pe Instagram și pe Tiktok. Irina a scris că știa că va avea un copil cu sindrom Down încă de când era gravidă, dar a decis să păstreze copilul. Pozele de pe rețelele sociale erau calea prin care se lupta cu prejudecățile.

„Fata avea sindrom Down, dar era foarte isteață, foarte atentă. Mama ei avea mare grijă de ea. I-a dat fetei toată inima, tot sufletul și toată dragostea. Realizările fetei au făcut-o foarte fericită pe mamă și pe toată familia”, a declarat Valeria Korol, logoped la clinica unde era îngrijită Liza.

Irina, mama Lizei, se luptă acum pentru propria viață într-un spital ucrainean, fiind rănită grav. Medicii încă nu au avut curajul să-i spună că Liza nu mai este.

„Dacă îi spunem, o vom pierde. Nu putem să facem asta. De aceea am creat o barieră de informații în jurul ei. Când am aflat că a cerut un telefon, toți doctorii, asistentele, medicii i-au spus că nu mai au voie să folosească telefoane la muncă”, a povestit Oleksandr Fomin, medic-șef al Spitalului de Urgență din Vinița.

Paradoxal, Liza și mama ei se întorseseră de curând de la Kiev la Vinița. Credeau că vor fi mai în siguranță aici decât în capitală, a spus unul dintre medicii fetei.


Pub